Opočno na Rychnovsku ožilo na tři dny tradiční poutí Porcinkule. Počítejte s omezením dopravy

30. červenec 2021 08:14

V Opočně na Rychnovsku dnes začíná tradiční Porcinkule. Pouť se vždy koná v první srpnový víkend a je spojená s františkánským řádem, svátkem Panny Marie Andělské a lidovými slavnostmi. Ty současné, moderní, jsou slyšet z opočenského náměstí do dalekého okolí. 

Čtěte také

„Všechny atrakce jsou v provozu, tak si zajistěte vstupenky."
Nejen náměstí, ale i další prostory města zaplnily atrakce, kolotoče, stánky, připravené jsou koncerty, ale třeba také přehlídka automobilových veteránů.

Pokračuje tajemnice Opočna Renáta Černá.
„Začínáme koncertem skupiny Jelen, který bude v pátek. V sobotu a v neděli potom budou pokračovat další koncerty. Vypíchla bych skupinu Kern a v neděli skupinu Fleret."

Tradiční Porcinkule v Opočně má i duchovní program

Ten začne v sobotu a je založený především na Svatosti smíření a mších svatých. Kromě místního faráře Filipa Foltána se věřícím budou věnovat další dva kněží.
„Bude tady páter František Staněk, který je papežským diplomatem ve Středoafrické republice. Dále tu bude páter Petr Petřivalský, který je kapucínem v Sušicích, takže bude trošku reprezentovat původní duchovní obyvatele, vlastně ty, kterým vděčíme za to, že tu máme Porcinkuli a je zde kapucínský klášter."

Čtěte také

Návštěvníci, kteří do Opočna pojedou autem, musí podle Renaty Černé počítat s omezením dopravy a změnou v parkování.
„Teď, ještě před samotnou uzavírkou centra města, už je problém zaparkovat. A v době konání Porcinkule, to znamená v sobotu a neděli, bude zcela uzavřen průjezd městem. Návštěvníci poutě budou muset využít záchytných parkovišť, které budou na všech příjezdových směrech."

Lidé, kteří chtějí tradiční pouť navštívit, musí pamatovat také na dodržování protiepidemických opatření. Pro vstup je nutný certifikát o očkování nebo potvrzení o prodělané nemoci covid-19 nebo platný antigenní či PCR test.

Čtěte také

Město také kvůli pouti pro návštěvníky zřídilo mimořádná testovací místa.
„Město Opočno domluvilo testovací místo pro návštěvníky Porcinkule, kteří by si zapomněli svá potvrzení. V pátek od 16:00 do 18:00 hodin a v sobotu od 9:00 do 11:00 hodin v informačním centru na městském úřadu."

Porcinkule skončí oficiálně v neděli odpoledne, atrakce ale na náměstí zůstanou otevřené za snížené vstupné až do pondělních 19:00 hodin.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související