Opočenská zámecká zbrojnice je skutečnou lahůdkou pro milovníky vojenské a lovecké historie

11. srpen 2019 10:15

Opočenský zámek na Rychnovsku nabízí letos o prázdninách několik mimořádných prohlídek. Mezi nimi jsou také rozšířené návštěvy unikátní zámecké zbrojnice. Ta se nachází v nejvyšším patře památky a pro milovníky vojenské a lovecké historie je skutečnou lahůdkou. Se zástupcem kastelána Milanem Junkem se tam vypravila reportérka Jana Házová.

Jsme v opočenském zámku téměř pod střechou. Tady se nachází zbrojnice. A prohlídka těchto prostor je v letošním roce jiná.

Mimořádná prohlídka orientální zbrojnice, loveckého a rytířského sálu s prodlouženou dobou trvání (cca 50 min.) a rozšířeným výkladem průvodce se bude na opočenském zámku konat v sobotu 24. a v neděli 25. srpna 2019. Kapacita prohlídky je 10 osob. Prohlídka začíná vždy od 12:30 hodin. Vstup je možný pouze na rezervaci: svitakova.dagmar@npu.cz

„Ano, letos jsou prohlídky zbrojnice odlišné. Byla značná poptávka po tom, aby bylo možné si tyto prostory prohlédnout i samostatně, v nějakém rozšířeném módu. Proto to letos zkoušíme pokusně zavést. Budeme pořádat prohlídky s rozšířeným výkladem i stopáží. Takže tady návštěvníci stráví dvakrát více času než je běžné, takřka 50 minut. A výrazně více se toho dozví," vysvětluje Milan Junek.

Čtěte také

Posunujeme se do další místnosti. Protože zbrojnice opočenského zámku je tak bohatá, že do jedné jediné místnosti se nevešla. V kolik místnostech se tady zbraně vystavují?

„Zbraně jsou vystaveny vlastně po celém zámku. Ale taková ta opravdová zbrojnice se nachází ve třech sálech. Je to sbírka orientálních zbraní a takzvaný lovecký a rytířský sál. Dohromady to představuje asi 2 500 inventárních čísel. Prakticky je to jedna z takových největších a nejvýznamnějších sbírek v republice."

Co se tady lidé dozvědí navíc oproti minulým rokům?

„My jsme jednak při těch běžných prohlídkách limitováni 25 minutami, takže opravdu průvodce mluví o těch nejzajímavějších exponátech. Při rozšířených prohlídkách zbrojnice bude možnost se zaměřit i na další zajímavé například technické věci, zajímavé po stránce výzdoby nebo se můžeme věnovat i konkrétním slavným puškařům, jejichž práci na Opočně představujeme," vysvětluje Milan Junek.

Opočenská zámecká zbrojnice je skutečnou lahůdkou pro milovníky vojenské a lovecké historie

Vcházíme do zadních prostor zbrojnice. A kromě zbraní jsou tady vidět i jiné věci. Například různé přilby, brnění a prapory. A je tu i kolo.

„Je to tak. A právě na tyto speciality není při běžných prohlídkách příliš času. Máme tady krásné ukázky textilií, například renesanční závěsníky ke kordům, které jsou bohatě zdobeny plastickou dracounovou výšivkou. Máme luxusní barokní loveckou tašku, která je potažena hedvábím a zdobena vyšíváním a dracounem. Na tyto věci se právě zaměříme na rozšířených prohlídkách naší zbrojnice," dodává Milan Junek.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související