Opilý lyžař je na svahu nebezepečný nejen sám sobě, ale hlavně svému okolí

7. únor 2015

Tak jak přibývá lyžařů na sjezdovkách, přímo úměrně se zvyšuje počet lidí v restauracích a občerstveních u sjezdovek. Sem míří lyžaři za jídlem a pitím. Provozovatelům areálů opilí lyžaři vadí, stejně tak i horské službě, ale není kdo by je kontroloval.

"Co na zahřátí? Iba len kávu nebo čaj, protože jsem matka a ještě kojím" říká Katarína, která právě přijela ze sjezdovky. Zároveň ale sama přiznává, že až přestane kojit opět si občas dopřeje. Ale má svá pravidla: "Alkohol kde ano, tak na záverem, pak už s ním člověk nejezdí, ale na záver zahrát sa po dojezdění, to i já rada".

"Nakonec proč ne, proč si nedát svařáka nebo malé pivo, ale přes den je to lepší s čistou hlavou", dodává Katarínin přítel.

Někteří lyžaři si ale alkohol dopřávají i během sportování, jak potvrzuje Jaroslav ze špindlerovské restaurace: "Oobčas nějakýho malýho panáčka, hrušku, ale nesmí se to přehánět. Co se týká toho alkoholu, pro představu kolik se toho může za den prodat? Abych vám pravdu řekl, nevím. Abych pravdu řekl, netuším".

sjezdovka

Podle vedoucího provozu skireálu ve Špindlerově Mlýně Jiřího Kolínského jim opilí lyžaři vadí, proto zavedli jistá pravidla: "Restaurace, které provozujeme my, mají nařízené, že pokud by někdo konzumoval nad míru, nalít nedostane, aby byl schopný ještě lyžovat. Samozřejmě si mohou přinést svoje pití, nebo v zařízeních, které nejsou naše, se opít můžou a je problém".

Čtěte také

Největší spotřebu alkoholu podle barmana Jardy mají cizinci ze zemí Beneluxu: "Pro ně je to tady levnější než u nich, co se týká holanďanů a dánů - největší odbyt je na hruškovici s hruškou a magistra s redbulem".

Opilý lyžař je na svahu nebezepečný nejen sám sobě, ale hlavně svému okolí

Policisté tvrdí, že alkohol na svazích kontrolovat nemohou. Stejně tak ani horská služba, jak říká její náčelník Jiří Brožek: "Ta pravomoc nám chybí, ale ani po ní nevoláme, nemáme na to lidi, abychom ty lidi kontrolovali".

"Pravomoce na to úplně nemáme, skipatrola, pokud takového člověk vidí, mu může přečíst čipovokou kartu a vykázat ho, ale nejjednodušší je, když s ním stejně není řeč, ho vykázat", dodává Jiří Kolínský ze špindlerovského skiareálu.

Pokud u nás nikdo kontrolovat opilé lyžaře nebude, podobně jako v alpských zemích, tento problém z hor sám nezmizí.


Zvětšit mapu
Spustit audio