Opilé marcipánové řezy s višněmi od Marie Koubkové jsou jako čokoládový měkký sen

Porota Pochoutkového roku na sladko vybrala tentokrát recept na marcipánové řezy z pravého marcipánu. Recept nám prozradila Marie Koubková z Chožova pod Českým středohořím. Řezy zdědila od své tety Dany a ona je ještě vylepšila o kyselé višně. Je to sen, dát si je ke kávě. Ale pozor na rum!

Marcipánové řezy

Ingredience:

4 vajíčka

200 g cukru krupice

200 ml vlažné vody

200 ml oleje

3 lžíce kakaa

200 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

300 g višní v gelu nebo marmelády

300 g marcipánu

100 g čokolády na vaření

Ořechový krém:

250 g másla

200 g mletých vlašských ořechů

rum dle chuti (1 panák)

200 g moučkového cukru

Postup:

Nejprve si připravíme kakaový korpus. Žloutky ušleháme s cukrem, vlažnou vodou a kakaem po dobu 3 – 5 minut do lesklé pěny. Pak šleháme dál a střídavě po částech zašleháme do těsta olej s tuhým bílkovým sněhem a moukou smíchanou s práškem do pečiva. Střídáme to proto, aby se těsto nesrazilo.

Těsto vylijeme na olejem vymazaný plech, a pečeme v troubě vyhřáté na 180 – 200 °C.

Mezitím si připravíme ořechový krém. Do mísy nasypeme mleté vlašské ořechy, přidáme změklé máslo a cukr. Společně vše vyšleháme do jemného krému a nakonec dochutíme rumem, který srazí sladkost.

Na vychladlý korpus naskládáme naložené višně (nebo višňovou marmeládu) a potřeme krémem.

Nakonec si vyválíme marcipán (nejlépe pravý) do tloušťky asi 2 mm a položíme ho na krém. Začistíme strany a na závěr celý dezert pocákáme rozpuštěnou čokoládou.

Buchta bude lepší, když jí upečeme den před podáváním, aby se všechny chutě i konzistence spojily a mohly jsme krájet malé čtverečky.

Marie Koubková

Recept na marcipánové řezy má po své tetě Daně, ale sama si ho vylepšila ještě o višňovou marmeládu (nebo višně v gelu). Peče ho velmi ráda a všem moc chutná.

Ve svém rodinném domě nás přivítala v kuchyni s kopou řízků v míse, ke kterým se podával domácí bramborový salát. Ochutnali jsme i kynuté koláčky a roládu. A také jsme poprvé jako tým pozdravovali přes vysílání její kolegy z práce, kteří ji drželi palce a poslali video zdravici.

Marie Koubková a Patrik Rozehnal