Operuje raději postaru, ale rychleji. Lékař uzdravuje oči v Africe za pár minut

„Slepí jsou ti, kdo zavírají oči.“ Tak zní motto spolku Světlo pro svět, který pomáhá s prevencí a léčbou slepoty v rozvojových zemích. Jeho členem je i oční lékař Jiří Blažek z Pardubické nemocnice. Má za sebou měsíční stáž na největší oční klinice světa v Indii a měsíční dobrovolnický pobyt v Ghaně.

Doktor Jiří Blažek po Gymnáziu Josefa Ressela v Chrudimi vystudoval lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Své studium medicíny nějak ze začátku nezaměřoval konkrétním směrem, nakonec ale zvítězila oftalmologie. Od promoce v roce 2006 působí doktor Jiří Blažek v pardubické krajské nemocnici.

Pohled do očí od očního lékaře může mít hned několik rovin. Ubráníte se medicínským souvislostem, když se někomu díváte do očí?
Je to určitě trochu náročné a určitě taková ta profesionální deformace je nás očařů jistě znát. Manželka mi občas tak ve vtipu vyčítá, že první, co jsem řekl o jejích očích, bylo, že jsou krásně myopické, nikoliv jejich barvu. Takže možná jsme trochu deformovaní.

Hned na úvod jsem říkala, že jsem pomáhal jak v Keni, tak v Ghaně.
Lákalo mě odjakživa někam vyjet. Byl jsem tehdy fascinovaný, když mi bylo čtrnáct patnáct let knihami Alberta Schweitzera, který působil rovněž v Africe. Tehdy jsem občas s nadsázkou říkal, že bych se tam rád jednou jel podívat. V posledních letech se to stalo realitou.

Operace šedého zákalu v Africe

Před dvěma lety jste vyrazil na největší oční kliniku na světě, abyste se tam naučil starší metodu operace, tedy jak operovat šedý zákal. To všechno proto, že takové operace jsou rychlejší, levnější a mohou si je tedy dovolit i pacienti v rozvojových zemích. Jak moc je to rychlejší?
Tam se jedná jednak o tu operaci samotnou a jednak o logistiku kolem. Na internetu najdete i tříminutová videa. Skutečně jsem byl svědkem toho, že to je někdo schopen odoperovat za tři minuty, což je skutečně fantastický čas. Spíše jde o to potom zároveň promyslet tu logistiku, aby skutečně jeden chirurg byl schopen odoperovat velké množství. To už závisí na souhře ostatního personálu a na spoustě dalších věcí. Pravdou je, že v Indii tu logistiku dovedli úplně do dokonalosti a jsou schopni operovat neskutečná čísla.

Ještě před cestou do Indie jste vyrazil do Keni. Proč jste si vybral právě Keňu?
Ono to přišlo spíš ke mně, protože hlavou toho projektu je Pardubák Aleš Bárta, který i v rámci nemocnice má hodně různých známých a přátel. O mně se vědělo, že bych rád někam vyrazil a přes jednu naši lékařku se k němu dostala tato informace. Pak jsme se nějak potkali a dohodli jsme se na tom, že bych mohl vyrazit. Byla to měsíční stáž.

Pacienti čekají na oční operaci

Přečetla jsem si, že v Indii operovali šedý zákal už v 5. století.
Myslím si, že kdybyste šla ještě dál do historie, tak ty historické údaje jsou trochu nepřesné. Já jsem se zase dočetl, nevím, kolik tisíc let před naším letopočtem starověcí Egypťané operovali oči, a to konkrétně šedý zákal. Oni ho „operovali“ formou tzv. reklinace , kdy ostrý předmět, v průběhu staletí to byla nejčastěji nějaká ostrá jehla, strčili do oka a ten šedý zákal, ta hutně zkalená čočka, spadla do nitra oka. Shodou okolností jsem byl svědkem toho, že v té Ghaně k nám přišli dva pacienti, kteří byli „operováni“ místními šamany touto metodou, která je už několik tisíc let stará. Ten výsledek nemusí být vždycky špatný, většinou ale je.

Minule zde byla bytová designérka Hana Matějková a tady je její otázka pro vás: „Jak moc velký je kulturní šok, když se z Afriky vrátíte zpátky domů do svého pohodlí?“
Člověk si klade otázky nad jednotlivými věcmi, do jaké míry je skutečně potřebuje. Také si kladete otázky nad tím, jaké problémy my tady řešíme a z čeho jsme nešťastní, když žijeme mezi dvěma nebo pěti procenty nejbohatších lidí na světě, přesto máme pořád nějaký problém. Neříkám, že bych některé věci nezměnil, to určitě ne, ale ten stereotyp, který tady člověk má, tak do toho dřív, nebo později zase zpátky spadne.

Alena Zárybnická s Jiřím Blažkem

Více o jeho misi v Ghaně, operacích očí, zeleném zákalu a dalších diagnózách, které musí řešit, si poslechněte v záznamu pořadu.

autor: ZAR
Spustit audio