Opatský byt v polickém klášteře nabízí pohled na život představeného z přelomu 19. a 20. století

24. červen 2022 08:31

Opatský byt v klášteře v Polici nad Metují má v nové turistické sezoně jinou podobu. Místo muzejní expozice nabízí návštěvníkům pohled na skutečný život představeného, který ho na přelomu 19. a 20. století obýval. A není to zdaleka jediná novinka, kterou v benediktinské památce můžete vidět. 

Čtěte také

„Máme tady nově otevřené dveře a zprůchodněný přístup,“ spolu s Drahomírou Večeřovou, správkyní zdejšího muzea, se nacházíme v jedné z místností, které dříve obýval opat. Teď vypadají úplně jinak, než vypadaly ještě v minulém roce.

„Chtěli jsme to tady udělat tak, aby zde byl opravdu pouze ten opatův byt. Největší změnou je, že jsme odklidili a uschovali do depozitářů všechny předměty týkající se historie města Police nad Metují. Vyčistili jsme podlahy a z depozitářů jsme vybrali kousky, které lze dát do jídelny. Kdyby opat přijel, tak může hned svoji jídelnu využít.

„Snažíme se, aby to tu vypadalo jako kdyby opat před chvílí odešel a za půl hodiny se třeba opět vrátí, doplňuje ředitel Muzea Náchodska Oldřich Schejbal.

Můžeme se podívat i do zadních prostor? „Ty budeme teprve upravovat na podzim, protože bychom nestihli návštěvnickou sezónu.

Čtěte také

„Záměr je v podstatě takový, dostat onen opatův byt do předpokládané podoby z konce 19. a začátku 20. století. A všechny jeho části. Nyní se podařilo dát podobu jídelně, další místnost je takový salonek, dále potom ložnice a toaleta. A potom je tam ještě opatova soukromá kaple.

„V další fázi bychom chtěli dát dohromady i pokoj pro hospodyni, kterou tady měl opat k dispozici, vysvětluje Oldřich Schejbal.

Takže se rozšiřují prostory přístupné návštěvníkům. Kdybychom teď vyšli z opatova bytu na chodbu, tam se připravují další dvě nové místnosti. Procházíme dlouhou chodbou, míjíme průvodkyni a výstavu fotografií na rozlehlých klášterních chodbách.

Čtěte také

Paní správkyně otevřela dveře a vcházíme do další místnosti, která opravdu vypadá úplně jinak, než když jsem zde byla naposledy. Klenuté stropy, je tu vymalováno, prostor úplně prokouknul. „V obou místnostech jsme vyčistili podlahy, byly na nich dřevěné desky. Když jsme je oddělali, odkryla se nám tato krásná podlaha.

Jaké jsou další plány s těmito místnostmi? „V těchto dvou místnostech by měla vzniknout zbrusu nová expozice. Mělo by se jednat o dějiny města Police nad Metují a Policka v jedné místnosti, a v další potom o lidovou zbožnost na Kladském pomezí, dodává ředitel Muzea Náchodska Oldřich Schejbal.

Opatský byt v klášteře v Polici nad Metují a prostory zdejšího muzea si návštěvníci mohou prohlédnout každý den od úterý až do neděle.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související