Opakujte stále dětem: Lupénka není nakažlivá!

22. únor 2019

A proto není jediný důvod obávat se kontaktu s kamarádem nebo spolužákem s lupénkou.

Samy takto nemocné děti mají spoustu problémů a komplikací nejen s projevy psoriázy neboli lupénky, ale hlavně se svojí psychikou. S touto diagnózou si připadají „prašivé“, méněcenné a ošklivé, což často vede k depresivnímu chování. A to není všechno, s čím se musí nebo budou muset potýkat. Onemocnění jim může v dospělosti ovlivnit partnerský i pracovní život a navíc mají větší sklony k infarktu a onemocnění kloubů.

Ale pozor! Vzhledem k tomu, že psoriáza neboli lupénka je kožní neinfekční onemocnění postihující především kůži (ale i nehty a klouby) a vzniká na základě dědičného sklonu k odchylkám imunitního systému a kůže, může se objevit prakticky u kohokoli a v kterémkoli věku. Nejčastěji však v pubertě anebo mezi 40.–50. rokem života.

Podle Prof. Petra Arenbergera, přednosty Dermatovenerologické kliniky 3. Lékařské Fakulty UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze a místopředsedy České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, zatím neumíme lupénku zcela vyléčit, ale včasnou a vhodnou léčbou se dá dostat pod kontrolu.

Jaké jsou jiné příčiny vzniku lupénky, projevy a druhy léčby, popisuje Prof. Arenberger v následujícím audiu.

Spustit audio