Onemocněním ledvin mohou trpět i kočky. Pak je nutná striktní vařená dieta

Onemocnění ledvin se nevyhýbá ani zvířatům. Jedna černá kočičí krasavice právě kvůli tomuto problému dochází do ordinace veterinářky Lucie Míkové v Českých Budějovicích už od června loňského roku.

Léčba byla úspěšná, přesto se kočka pana Stanislava z Českých Budějovic necítila ve své kůži, a tak nezbývalo nic jiného než navštívit ordinaci ještě na konci roku.

„Moje devítiletá kočka Macina přestala jíst, pít, prostě jenom leží, neběhá, nehraje si. Že není úplně v pořádku, jsme poznali i podle změřené teploty, která činí 40,7 stupňů,“ popsal pan Stanislav.

Kočce bylo v červnu diagnostikováno selhání ledvin. „Ty hodnoty byly osmi až devítinásobně zvýšené oproti normálu. Základem u tohoto onemocnění je vařená dieta s přesnou gramáží, kterou musí majitelé striktně dodržovat,“ vysvětlila veterinářka Lucie Míková.

Nádory u koček jsou časté, onemocnění je navíc agresivní a vrací se

Veterinářka Lucie Míková prohlíží útvar, který má kočka pod jazykem

Slintání u koček může být průvodním jevem několika onemocnění, například zubů nebo ústní dutiny. Může jít o poranění tlamky nebo jazyka nebo o reakci po bodnutí hmyzem či olíznutí leptavé chemikálie.

Nemocné zvíře pak ještě dostává léky na snížení tlaku krve a také doplňky, které nahrazují minerály. „Když se majitel chce o kočku se selháním ledvin postarat tak, jak má, tak se výdaje mohou skutečně pohybovat okolo 1500 až 2000 korun měsíčně. Nicméně myslím, že to prodloužení života za to stojí,“ řekla Lucie Míková.

V případě kočky Maciny může podle ní zvýšená teplota souviset v lepším případě s nějakým nachlazením, ale může ukazovat i na další onemocnění, jako je například leukémie.

Sestřička Jitka tedy dala Macině tři injekce, aby se jí ulevilo, a veterinářka se s majitelem domluvila na další návštěvě. Pokud se stav kočky nezlepší, bude nutný rozbor krve, který ukáže další prognózu.

Spustit audio

Související