Omrzel vás řízek nebo plátky? Tak si udělejte kuřecí špíz s bramborami a určitě nebudete litovat

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Maso na špízu k létu neodmyslitelně patří (ilustrační foto)
0:00
/
0:00

Skvělé špízy plné chutí a vůní jsou nejen krásné na pohled, ale především jsou moc dobré. Maso na špízu k létu neodmyslitelně patří. Stejným způsobem můžete připravit i zeleninu, houby, ale také ovoce. 

Recept na špíz je těžké popsat. Spíš je lepší zaměřit se na různé chuťové kombinace. Protože více než recept, chce příprava špízů nápad. Zajímavé je, když pozvete větší skupinku lidí a nachystáte do jednotlivých misek různé suroviny, už nakrájené na kousky. A každý si svůj špíz zkombinuje sám.

Suroviny:
3 větší kuřecí prsa, 6-8 brambor, 1 sladká paprika, 3 šunkové klobásy, 250 g cherry rajčátek, sůl, mletý černý pepř, sladká mletá paprika, pažitka, sušený medvědí česnek

Postup:
Brambory omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Dáme je do mísy, v ní je osolíme, přidáme sladkou mletou papriku a promícháme.
Maso též omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky, dáme do misky, osolime, opepříme. Posypeme mletou paprikou a promícháme.
Papriku omyjeme vyndáme semínka, nakrájíme na kostičky a dáme na stranu. Klobásu nakrájíme na kolečka a dáme opět na stranu.
Mezitím vyndáme plech, ve kterém špízy budeme péct. Na špejli dáme dva plátky brambor, maso, papriku, klobásu, rajčátko a ukončíme bramborami.
Stejný postup děláme u všech špejlí, dokud máme všechny plné.
Když máme špízy hotové, tak je posypeme bylinkami dáme do předehřáté trouby na 200 °C, poté troubu snížíme na 180°C a pečeme do změknutí brambor a masa.

Pár rad a tipů

Kovová jehla, nebo dřevěná špejle?
Špízy napichujte na speciální kovovou jehlu. Je to nejpohodlnější. Kdo chce, může použít dřevěné špejle. Prodávají se i takové, které jsou na jednom konci do špičky. Suroviny se na ně výborně napichují. Dřevěné špejle však před použitím namočte na hodinu do vody. Nebudou se vám připalovat.

Maso na špízu k létu neodmyslitelně patří (ilustrační foto)

Maso na špízy
Ideální je maso, které bude rychle hotové. Výborné a osvědčené jsou kuřecí kousky, rychle hotová bude třeba vepřová panenka, ale jiné druhy vepřového masa. S trochou opatrnosti na špíz můžete nabalit kouličky z mletého masa, hovězího nebo vepřového.

Související