Okresní soud v Trutnově začal řešit nehodu, při které loni zemřel generál Milan Jakubů

11. září 2020 08:36

Mladý řidič sportovního mustangu, který měl podle obžaloby při autonehodě zavinit smrt zástupce ředitele Vojenského zpravodajství, brigádní generála Milana Jakubů, vypovídal před trutnovským soudem. Tragická nehoda se stalo loni v září na silnici mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem. Obžalovanému hrozí až osmiletý trest odnětí svobody. Vinu přiznal.

„Mrzí mě, že jsem zapříčinil tuto tragédii. Byla to moje chyba předjíždět v této situaci," obžalovaný Vojtěch Chaura se u soudu několikrát omluvil.

Čtěte také

Podle obžaloby řídil sportovní vůz Ford Mustang a srazil se v protisměru s protijedoucím autem. V něm zahynul zástupce ředitele Vojenského zpravodajství, brigádní generál Milan Jakubů. Na místě spolujezdce seděla jeho žena. Ta měla velmi těžká zranění.

„Měl se dopustit dvou přečinů. A pokud jde o takzvané případné odsouzení nebo v uvozovkách ocenění za spáchané jednání, tak bude samozřejmě záležet na výsledcích dokazování, které bude ještě probíhat," řekla státní zástupkyně Dagmar Čevelová.

Zmocněnec poškozených Martin Pelikán navrhoval, aby obžaloba byla rozšířena ještě o obecné ohrožení.
„Protože jednání pana obžalovaného tak ohrožovalo více osob. Nejen ty, kteří v danou dobu utrpěli, ale i celou řadu dalších účastníků dopravního provozu."

Justice a spravedlnost (ilustrační foto)

„Já jsem se zatím na základě dosavadních výsledků dokazování s tím názorem neztotožnila. Proto pro tuto právní kvalifikaci obžaloba podána nebyla," uvedla Dagmar Čevelová.

Znalecké posudky prokázaly, že se na silnici se sportovním autem pohyboval velmi rychle.
„Jel až rychlostí 158 kilometrů v hodině, tedy to byl riskantní způsob jízdy."

Vojtěch Chaura navíc v autě vezl dvanáctileté dítě. Oba skončili s lehkými zraněními v nemocnici. Teď mu hrozí až osm let vězení. Pozůstalí a další poškození po Chaurovi požadují zaplacení 2,3 milionu korun.

Spustit audio

Související