Okresní hodina z Rychnova nad Kněžnou. Představujeme lídry kandidátek pro komunální volby

27. září 2018 19:05

5.a  6. října nás čekají komunální volby a rozhodneme tak o tom, kdo v příštích čtyřech letech povede jednotlivé obce a města. Představíme vám lídry politických subjektů, které se o hlasy voličů uchází v okresních městech Královéhradeckého kraje. Dnes pokračujeme Rychnovem nad Kněžnou. 

Do městského zastupitelstva v Rychnově nad Kněžnou se letos snaží dostat 6 subjektů. Jejich lídři nám odpověděli na 3 otázky. První otázka je následující: Co je největším problémem vašeho města a jak byste ho řešili? Další otázka zní: Jak by podle vás mělo město zareagovat na masivní příliv pracovníků do průmyslové zóny Solnice-Kvasiny? A nakonec jsme se zeptali: Jak byste do města chtěli přilákat turisty?

RESPONDENTI:
Jana Drejslová (ODS, lídr kandidátky v Rychnově)
Jan Horníček (KDU-ČSL, lídr kandidátky v Rychnově)
Milan Novák (KSČM, lídr kandidátky v Rychnově)
Jan Skořepa (Nezávislí za Rychnov, lídr kandidátky v Rychnově)
Ivana Skřítecká (Volba pro město, lídr kandidátky v Rychnově)
Karel Štrégl (Nestraníci, lídr kandidátky v Rychnově)

Okres Rychnov nad Kněžnou se rozkládá na východě Královéhradeckého kraje. Na západě sousedí s okresem Hradec Králové, na severu s okresem Náchod. Jižní hranici má s okresy Pardubického kraje. Na celkové ploše Královéhradeckého kraje se podílí zhruba 20ti procenty a je tak druhým největším okresem v regionu.

Rychnovsko se může dlouhodobě pyšnit nejnižší nezaměstnaností v Česku. Poslední údaje Úřadu práce z letošního srpna uvádí hodnotu 1,1 procenta. Nízká čísla jsou ovlivněna závodem Škoda auto a dalšími firmami v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny.

V letošních komunálních volbách v Rychnově nad Kněžnou kandiduje celkem 126 lidí, z toho 42 žen. Nejstarším kandidátům - celkem třem - je 75 let, nejmladšímu pak 20 roků. Průměrný věk lidí na kandidátkách je podle údajů Českého statistického úřadu přes 51 let, což je téměř o 5 let víc než v celém rychnovském okresu.

Celý předvolební pořad si můžete poslechnout ze záznamu:

autor: Český rozhlas Hradec Králové
Spustit audio

Související