Okres s nejnižší nezaměstnaností v Česku má problémy s nedostatkem pracovníků i s dopravou

Na jedné straně vysoké platy a téměř žádné sociální problémy, na straně druhé silný provoz a nedostatek pracovní síly. Tak se dá stručně shrnout život v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny na Rychnovsku. Právě v tomto okrese s nejnižší nezaměstnaností v celé zemi natáčel letní reportér Radiožurnálu Ondřej Vaňura.

„Jsem provozní a šéfkuchař. Vlastníme to tady s bráchou,“ říká Petr Ulrich v kuchyni restaurace ve společenském domě. „Je problém sehnat někoho, kdo bude pracovat v kuchyni. Škodovce konkurovat nemůžeme. Když nabídnu kuchaři 30 tisíc, tak mi řekne, že to dělat nebude,“ popisuje.

Petr Ulrich v kuchyni

Petru Ulrichovi je 28 let a jeho bratrovi 30. Kdyby šli stejně jako většina jejich vrstevníků také za prací do zdejší průmyslové zóny, možná by měli víc peněz a určitě méně starostí. Přesto zůstávají. „Jsem vyučený kuchař a číšník, tak mě to táhlo ke kuchyni,“ tvrdí.

Stavba obchvatu začne příští rok

U hlavní silnice stojí paní Magdaléna Kratěnová. Žije v Solnici přes 30 let. Teď by ráda přešla na druhý chodník. „Je to tady katastrofální. Čekáme až bude obchvat, protože i na přechodech pro chodce se dá velice těžko přejít,“ stěžuje si.

Nezávislý starosta Solnice Jan Hostinský vysvětluje, že by stavba obchvatu – když vše  dobře dopadne – mohla začít v příštím roce. Říká také, že průmyslová zóna kromě negativ přináší i dost pozitiv. „Škodovka investuje do věcí ohledně bezpečnosti a ostatní firmy nám přispívají například na akce,“ tvrdí starosta.

A jak se starostuje v okrese s nejnižší nezaměstnaností v Česku? „Obtížně se shánějí lidé, ale zase tu máme méně sociálních problémů,“ bilancuje Jan Hostinský. Pochvaluje si také zřízení služebny cizinecké policie před třemi lety. Díky ní se prý vazně zklidnila i dříve zhoršená bezpečnostní situace ve městě. 

autoři: Ondřej Vaňura , vla
Spustit audio

Související