Odstávka ve Škodovce. Jaké bude mít dopady na dodavatelské firmy a jejich zaměstnance?

18. říjen 2021 13:00

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto ohlásila na pondělí 18. října začátek dlouhodobé odstávky výroby. Situace se bezprostředně dotýká také řady firem a jejich zaměstnanců v Libereckém kraji. Jak, zjišťoval redaktor Jiří Jelínek.

Čtěte také

Desítky tisíc lidí v Libereckém kraji pracují v automobilovém průmyslu. Ten ale teď zažívá špatné časy. Největší výrobce aut v Česku, mladoboleslavská Škoda Auto, zahajuje 18. října dlouhodobou odstávku. Volno proto dostane i řada lidí, kteří pracují u výrobců jednotlivých komponentů.

Většina výrobců dílů nechce podle zjištění Českého rozhlasu situaci oficiálně komentovat. Kateřina Arnoldová, která se stará o komunikaci firem jako Denso nebo Magna, uvedla, že na tohle téma je aktuálně embargo.

Situaci přiblížil Milan Šubrt z Asociace nezávislých odborů. Popsal, že teď je největší otázkou, jak velká část mzdy zůstane lidem v případě dlouhodobé odstávky. Dále uvedl, že podle jeho názoru by firmy měly výpadky financovat z posledních let, kdy vykazovaly výrazné zisky. Na to ale lidé z podniků mimo záznam říkají, že je z něčeho také nutné financovat rozvoj a dlouhodobé investice. Nehledě na stále aktuální situaci s covidem-19.

V současné době není známo, že by některý z podniků plánoval propouštění, to ale neznamená, že taková situace nenastane. Jak uvedl David Tománek, který donedávna šéfoval českolipskému závodu Jifeng, málokdo chce o pracně nabírané a hlavně zaučené zaměstnance přijít.

Už zmíněný odborář Milan Šubrt předpokládá, že pravděpodobně první jako obvykle přijdou na řadu agenturní zaměstnanci. Doufá, že včas zasáhne stát a otevře nějakou formu podpory pro firmy. V případě masivnějšího propouštění by prý náklady pro státní kasu byly nesrovnatelně vyšší.

Na pondělí 18. října je naplánované zasedání tripartity, kdy spolu jednají zástupci vlády, odborů a podnikatelů. Svaz průmyslu a dopravy navrhuje, aby vláda spustila dočasně na tři měsíce program Antivirus, z něhož se firmám za epidemie proplácely mzdy či jejich část.

Podle odborového předáka Josefa Středuly by takový program mohl fungovat klidně do poloviny příštího roku. Stále se také jedná o cenách energií a o navýšení minimální mzdy, které navrhuje odcházející ministryně práce Jana Maláčová z ČSSD.

Zástupci Rady hospodářské a sociální dohody, tedy zmíněné tripartity, by po jednání měli zahájit tiskovou konferenci.

Spustit audio