Odpůrci války proti Iráku vyvěsili transparent na Mosteckou věž

26. březen 2003

Pět odpůrců války proti Iráku vyvěsilo dnes před polednem na Mosteckou věž na staroměstské straně Karlova mostu na hodinu velký transparent s nápisem "Žádnou krev za ropu!". Nad ním uchytili menší nápis "Pace" (mír). Jejich čin vyvolal odezvu u turistů, kteří tou dobou po mostě procházeli. Někteří dávali nesouhlas s válkou najevo vztyčením palce.

Transparent vyvěsili na 57 metrů vysokou věž dva aktivisté, další dva jejich kolegové je jistili. Protože Karlův most včetně věže je památkově chráněn, použili při šplhání ochranné návleky na lana a na obuv, aby nepoškodili pískovcový povrch stavby. Na chodníku pod věží vysvětloval další účastník lidem motiv akce.

Aktivisté protestovali proti tomu, aby se právo silnějšího prosadilo jako princip řešení mezinárodních sporů. USA podle nich popřely mandát Rady bezpečnosti OSN. Zároveň ale zdůraznili, že nepodporují režim Saddáma Husajna a přejí si změnu. Ne však za cenu životů tisíců civilistů a rozvratu systému mezinárodní bezpečnosti. Upozorňovali také na to, že Češi k válce mlčí a na rozdíl od ostatních národů nepořádají velké demonstrace.

Spustit audio