Odpadní vody ze Dvora Králové stále vytékají do Labe

8. únor 2012

Splašky z kanalizace Dvora Králové nad Labem i dnes tečou přímo do Labe. O dalším postupu a především o ceně bude město právě dnes jednat s firmou WWTP, která čističku provozuje. S ní zahájil Vodoprávní úřad správní řízení a kraj chce společnosti dát pokutu. Tu může dostat i radnice, protože město musí zajistit čistění odpadních vod.

Spor o cenu vody vedl k pondělnímu uzavření přítoku odpadních vod do čističky. Vodoprávní úřad nyní pravidelně odebírá vzorky. Přestože mohl nařídit veřejnou službu, zatím k tomu prý důvod neshledal.

Provozovatel čističky i přes hrozící pokutu odmítá obnovit provoz, pokud se s městem nedohodne na ceně. K tomu by mohlo dojít už dnes odpoledne, kdy se obě strany mají sejít.

Podle Vojtěcha Koteckého z Hnutí Duha zastavení čističky znamená výrazné znečištění v řece, které se dotýká měst a obcí pod Dvorem Králové. „Představu asi máme všichni, protože velká část z nás si ještě pamatuje doby, kdy česká města prakticky žádné čističky neměla a splašky tekly do řek normálně. Před 20, 30 lety to bylo celkem běžné,“ poznamenal Kotecký v Ranním Radiožurnálu.

Podle něj by do sporu mezi městem a provozovatelem čističky měla ostře zasáhnout Česká inspekce životního prostředí. „Já věřím, že v tuhle chvíli se tím už velmi zabývá.“

autoři: mta , Jiřina Šmídová
Spustit audio