Odlehčovací služba v hradecké Honkově ulici hlásí velký zájem lidí, na několik týdnů dopředu má plno

19. srpen 2022 08:22

O odlehčovací službu Honkova pro zdravotně postižené v Hradci Králové je zhruba dva měsíce po otevření velký zájem. Zamluvené termíny tam mají na týdny dopředu. Situaci by mohlo zlepšit plánované zprovoznění dalších patnácti lůžek v průběhu podzimu.

Čtěte také

„To budou lívance.“ Dvacet klientů, převážně seniorů, tráví volný čas v odlehčovací službě různě - cvičením, vycházkami nebo trénováním paměti. Například dnes je to vaření.

„S čím máte ráda lívance?
„S borůvkami nebo s medem. Různě, jak se to zrovna povede. Dělala jsem je pořád.
„Myslíte, že jsou dobré, povedly se?
„Věřím, že ano, chlubí se paní Hana.

A opodál to potvrzuje další z obyvatelek domu, paní Dana. „Jsou výborné. S marmeládou mi chutnají nejvíc.

Na podzim se přidají další aktivity, na které je teď v létě moc teplo. Už teď vedoucí sociálních služeb Lenka Hodková ví, kdo se jich asi bude účastnit. „Každý den nám volají zájemci, respektive pečující rodiny. Mají akutní zájem, ale musíme je bohužel odmítat a dávat jim termíny až na podzimní měsíce. Momentálně mohu slíbit místo až v listopadu.

Čtěte také

Klienti tu bydlí od několika dnů až do maximálně tří měsíců, aby si jejich blízcí, kteří o ně pečují, mohli odpočinout. Koncem června se odlehčovací služba Honkova otevřela s kapacitou 20 míst, v průběhu podzimu se rozšíří.

„Až otevřeme první patro, získáme dalších 15 lůžek. To hodně závisí na náboru nových zaměstnanců a samozřejmě jejich důležitém zácviku, popisuje Lenka Hodková.

I ve druhé odlehčovací službě v Hradci Králové - Domově Arreta - mají teď téměř plno a na podzimní měsíce velkou část lůžek rezervovanou.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související