Odborníci řadí krůtu mezi superpotraviny. Zkuste krůtí nudličky zapečené s těstovinami a žampiony

Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi krůtí nudličky zapečené s těstovinami a žampiony. Nebudete litovat.

Jen málo tuku a extra velký obsah bílkovin. Krůtí maso patří mezi superpotraviny. Maso je lehce stravitelné. Obsahuje hořčík, draslík a vitamíny B.

Krůta je zajímavá tím, že obsahuje ze 70 procent bílé maso a ze 30 procent maso tmavé. Rozdělit se dá také na devět částí, které se liší chutí, zabarvením i strukturou.

Suroviny:
300 g krůtího masa, 200 g těstovin, 100 g žampiónů, 120 g rajčat z plechovky, 200 g tvrdého sýra, 2 vejce, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 100 ml mléka, olivový olej, máslo, čerstvá bazalka, sůl, pepř

Postup:
Nejprve si uvaříme těstoviny a scedíme je. Krůtí maso očistíme a nakrájíme na nudličky. Očistíme žampiony a nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme najemno a v hluboké pánvi osmahneme na oleji doměkka. Přidáme nakrájené žampiony a také je osmahneme. Dále přidáme krůtí nudličky, osolíme, opepříme a orestujeme je ze všech stran dozlatova. Pak přidáme krájená a loupaná rajčata z plechovky, prolisujeme do směsi česnek, přisypeme hrst čerstvé bazalky a společně povaříme asi 5 minut.
Pekáč si vymažeme máslem a nasypeme do něj připravené uvařené těstoviny. Přidáme směs masa, žampionů a rajčat z pánve a pořádně zamícháme. Rozkvedláme vejce s mlékem, osolíme, přidáme polovinu nastrouhaného sýra a směsí zalejeme rovnoměrně celou zapékací mísu s těstovinami a masem.
Zapékací mísu vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a zapékáme asi 25 minut dozlatova. Před koncem pečení ještě posypeme strouhaným sýrem.

Největší částí jsou krůtí prsa, která mají křehké maso. Stehenní maso připomíná zvěřinové, maso z křídel je něco mezi telecím a kuřecím. Svalnatější jsou letky.

Krk a boky se hodí do polévek, tyto části jsou více tučné. Na krůtě je delikátní částí biskup. Nejtučnější část masa se s oblibou peče. Bedra se hodí na přípravu medailonků a využitelné jsou samozřejmě i vnitřnosti.

Zapečené těstoviny patří k nejmilovanějším a nejrychlejším jídlům
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.