Odborníci řadí krůtu mezi superpotraviny. Udělejte si skvělá krůtí prsa plněná špenátem a sýrem feta

Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi krůtí prsa plněná špenátem a sýrem feta. A nebudete litovat.

Jen málo tuku a extra velký obsah bílkovin. Krůtí maso patří mezi superpotraviny. Maso je lehce stravitelné. Obsahuje hořčík, draslík a vitamíny B.

Ingredience
  • 400 g krůtích prsou
  • 200 g baby špenátu
  • 50 g sýra feta
  • 6 plátků Schwarzwaldské šunky
  • olivový olej

Krůta je zajímavá tím, že obsahuje ze 70 procent bílé maso a ze 30 procent maso tmavé. Rozdělit se dá také na devět částí, které se liší chutí, zabarvením i strukturou.

Největší částí jsou krůtí prsa, která mají křehké maso. Stehenní maso připomíná zvěřinové, maso z křídel je něco mezi telecím a kuřecím. Svalnatější jsou letky.

Krk a boky se hodí do polévek, tyto části jsou více tučné. Na krůtě je delikátní částí biskup. Nejtučnější část masa se s oblibou peče. Bedra se hodí na přípravu medailonků a využitelné jsou samozřejmě i vnitřnosti.

Postup:
Baby špenát omyjeme, spaříme vroucí vodou a hned zchladíme, abychom zachovali barvu. Necháme dobře odkapat.
Krůtí prsa osušíme a rozkrojíme na větší plátky, které jemně naklepeme a osolíme.
Na každý plátek dáme nejprve špenátové listy, pak rozdrobený sýr feta.
Plátky dobře zavineme a každý pak závitek položíme na tři plátky schwarzwaldské šunky, které se musí částečně překrývat a dobře zabalíme.
Závitky vložíme do zapékací misky a zakápneme olejem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů. V polovině pečení opatrně otočíme.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.