Odborníci představili 1100 let po smrti svaté Ludmily její pravděpodobnou tvář. Světice měla předkus.

16. září 2021 17:11

Přesně 1100 let po smrti svaté Ludmily se dozvídáme, jak asi mohla vypadat její tvář. Pravděpodobné rysy první české světice zrekonstruoval v digitální podobě česko-brazilský tým vědců. A zjistiil například, že svatá Ludmila měla třeba docela výrazný předkus.

Její digitální podoba má kromě předkusu i docela výrazný nos a užší tvar očí. Vědci ji namodelovali se šátkem na hlavě, jako vdaná žena v 10. století podle nich určitě nechodila s odhalenými vlasy. Postavu měla mít kněžna podle vědců robustní a měřit měla na svou dobu úctyhodných 168 centimetrů.

Na to, že měla první česká světice předkus, přišli vědci podle jejich zubů. Ty se našly v 80. letech v Ludmilině hrobě v svatojiřské bazilice v Praze. Vědci zkoumali podle člena vědeckého týmu a geoinformatika  Jiřího Šindeláře například opotřebení chrupu

Zajímavé podle Šindeláře je, že předkus po Ludmile nejspíš zdědili i její synové. Jejich podobu zrekonstruovali vědci už dříve. Třeba kníže Vratislav I. ho měl dokonce mít ještě výraznější než jeho matka, a předkus horní čelisti zdědil i její vnuk, svatý Václav.

V digitální podobě má sice svatá Ludmila světle modré oči, ale jejich přesnou barvu se vědcům nepodařilo zjistit. S tou světle modrou ale nemuseli být úplně vedle. Zase vycházeli z poznatků zkoumání DNA jejích synů. Ti měli oba světlé oči a nazrzlé vlasy. Rekonstruovaná podoba kněžny se podle vědců shoduje s původním obličejem svaté Ludmily až na devadesát procent.

Při rekonstrukci tváře se vědci orientovali podle lebky. Nejdřív jí nafotili ze všech možných stran. Těch snímků bylo asi 150 až 200. Navzájem se musely překrývat, pro 3D model obličeje potřebovali na každé fotce aspoň dva stejné body. Na lebku při focení vůbec nesahali, dokonce z ní nesměli sundat ani ozdobné předměty. „Je na ní korunka a různé textilie,“  popisuje fotograf Martin Frouz.

Lebce úplně chyběla obličejová část, tu ale vědci vymodelovali pomocí nalezených zubů. Potom na digitální model lebky začali modelovat měkké tkáně. To měl na starosti Brazilec Cicero Moraes, který je světová špička ve svém oboru a který už dřív rekonstruoval tváře i jiných historických osobností. Používal dvě metody. Jedna, takzvaná anatomická, například využívá toho, že na lebce máme informace o robustnosti obličejového svalstva.

Celý proces trval několik měsíců, tým vědců na podobě kněžny Ludmily pracoval asi od letošního června.

Tým má ale v plánu vrátit tváře nejen dalším Přemyslovcům. Vědci se domluvili s pražským Arcibiskupstvím, že chtějí udělat kompletní galerii všech českých svatých. Obličej tak plánují zrekonstruovat třeba i svatému Václavovi nebo Vojtěchovi. Stihnout to mají do příštího roku, kdy to bude přesně 1050 let od založení pražského Arcibiskupství.

autoři: Marie Veselá , Von
Spustit audio