Od rocku ke klasice. Manželé Piknovi jsou dobré duše skvělého hudebního festivalu Smetanova Litomyšl

30. květen 2022

Když se řekne Litomyšl, tak mnoha lidem okamžitě naskočí také Smetanova. Protože do zahájení letošního ročníku druhého nejstaršího hudebního festivalu u nás zbývá už jen pár dní, začíná totiž ve čtvrtek 9. června, tak naše pozvání přijali manželé Piknovi, kteří se o festival Smetanova Litomyšl už pár let starají. 

Jan Pikna je už od roku 1997 ředitelem festivalu Smetanova Litomyšl, jeho manželka Eva zase ředitelkou komunikace. Jak si užíváte poslední dny předtím tím než vše vypukne?
Jan Pikna: Je samozřejmě obvyklý stres, takové to období, kdy si člověk říká, proč vlastně nedělá nějakou klidnější práci. Ale až festival začne, tak už to potom bude dobré.
Eva Piknová: Je to takové příjemné rozvibrování, taková ta představa, že to přece nemůžeme stihnout.

Čtěte také

Vzpomenete si na okamžik, kdy jste o festivalu slyšeli poprvé ve svém životě? Jak se Smetanova Litomyšl zapsala do vašich životů?
Jan Pikna: Když jsem byl malý kluk, tak v tu dobu se festival nekonal, měl svoji přestávku v šedesátých letech minulého století. Ale pamatuji si, že jsme chodili do zámecké zahrady, tam bylo staré pódium a rodiče nám vykládali, že se tam kdysi konal festival, chodilo se na opery. Ovšem v tu dobu to chátralo. Tak to jsem poprvé slyšel o festivalu.
Eva Piknová: Já si pamatuji své první představení. To bylo ještě v zámeckém amfiteátru a byla to Smetanova opera Dvě vdovy. A o pár let později Janáčkova Její pastorkyňa, která mě úplně uchvátila svojí dramatickou hudbou.
Jan Pikna: A pak jsme byli spolu na opeře Libuše den před naší svatbou.
Eva Piknová: Ano, to bylo krásné. Doma se peklo, vařilo a smažilo a my jsme šli na Libuši.

Takže hudba vás dala dohromady?
Eva Piknová: Ano, ale ne klasická.
Jan Pikna: My jsme spíš na bigbít. Eva je rocková zpěvačka.
Eva Piknová: A pan Pikna je kytarista.

My jsme byli spíš na bigbít. Měl jsem skupinu a Eva byla opravdu skvělá zpěvačka, ale v jiné kapele. Tak jsem ji potom přetáhl k nám.
Jan Pikna, ředitel festivalu Smetanova Litomyšl

Vy jste měl tedy svoji kapelu?
Jan Pikna: Měl jsem kapelu a Eva byla opravdu skvělá zpěvačka, ale v jiné kapele. Tak jsem ji potom přetáhl k nám.

Pojďme zavzpomínat na historii Smetanovy Litomyšle. Protože je to druhý nejstarší hudební festival u nás, ovšem jeho konání bylo několikrát přerušeno.
Jan Pikna: Úplně poprvé se festival konal v roce 1946, jeden měsíc po Pražském jaru, který je tím nejstarším festivalem u nás. Čili jsme jen o měsíc mladší, ale jsme vlastně tak trošku sourozenci, protože nás společně založila Česká filharmonie, která přijela do Litomyšle s Rafaelem Kubelíkem, slovutným dirigentem. V Litomyšli se odehrály dva koncerty Smetanovy Mé vlasti. Ale pak se roku 1948 po volbách řešily úplně jiné věci, takže se další ročník konal až v roce 1949. A od té doby se potom festival hrál každý rok s přestávkou v 60. letech, jak jsem říkal.

Hudební festival Smetanova Litomyšl

Prý tenkrát na začátku byla jen Smetanova hudba a jen Národní divadlo. Je to tak?
Jan Pikna: Ano, to je pravda, pak se postupně začala hrát i hudba jiných autorů a objevily se i jiné ansámbly. Ale pak právě došlo k oné přestávce a teprve až v 70. letech se festival otevřel hudbě úplně z celého světa.

Mám tip pro ženy. Milé dámy, ve čtvrtek 30. června u nás zazáří opravdu mega hvězda, charismatický uruguayský zpěvák Erwin Schrott.
Eva Piknová, ředitelka komunikace festivalu Smetanova Litomyšl

Vzpomenete si na rok 1997, v jakém formátu festival tenkrát byl, když jste se stal ředitelem?
Jan Pikna: To si samozřejmě pamatuji velmi dobře. Podílím se na festivalu od roku 1994, kde jsem dělal produkci a postupně jsme akci rozvíjeli. V tu dobu se to ještě dělalo amatérsky, ochotnicky, dělali jsme to po práci. A v roce 1997 se muselo rozhodnout, protože to tak narostlo, že už nebylo možné to dělat tímto způsobem, muselo se to profesionalizovat. Takže jsem se stal prvním profesionálním ředitelem.

Čtěte také

Co jste tedy letos všechno přichystali? Protože v minulých letech to bylo velmi ovlivněné covidem, ale vy jste festival nepřerušili.
Jan Pikna: Festival se pořád vyvíjel a na rok 2020 jsme měli připravený největší, nejrozsáhlejší, nejluxusnější program a přišel do toho covid. Tak jsme zaimprovizovali, festival sestával z komorní hudby a byl velmi úspěšný. A v loňském roce to bylo podobné. Letos jsme nachystali opravdu veliký program, ale už dopředu jsme počítali s tím, že lidé budou po covidu trošku zvyklí zůstávat doma, nechodit ven. Takže jsme připravili program velmi atraktivní, dali jsme tam známé, populární a oblíbené skladby. Trošku se potýkáme s tím, že způsob prodeje lístků je jiný než jsme byli zvyklí. My jsme měli vyprodáno vždy hned první den předprodeje, letos ani přes onen atraktivní program tomu tak úplně není. Ještě můžeme nabízet vstupenky v podstatě skoro na všechno a lidé si z těch velmi atraktivních pořadů mohou vybírat.

Litomyšl není jen rodištěm skladatele Bedřicha Smetany, ale předvším skvostným historickým městem, jemuž dominuje úžasný renesanční zámek

Jaký bude tedy program?
Eva Piknová: Já mám s dovolením tip pro ženy. Milé dámy, ve čtvrtek 30. června u nás zazáří opravdu mega hvězda, zpěvák Erwin Schrott. On má trošku německé jméno, protože má německé kořeny, ale je to uruguayský pěvec, který miluje tango a dokáže ho zprostředkovat takovým způsobem, že nám všem, nejen dámám, bude běhat mráz po zádech. Ten koncert je postavený tak, že jeho první půlka je operní, druhá půlka potom v argentinských a uruguayských rytmech s vrcholem takzvaného rudého tanga. A to vše prezentováno neskutečně charismatickým a krásným mužem s medovým zabarvením jeho úžasného plného bas barytonu.

Čtěte také

A co máte naopak pro pány?
Jan Pikna: Z těch populárních koncertů bych připomněl, že hrajeme Čajkovského klavírní koncert B-moll. Bude ho hrát Ryan Martin Bradshaw, což je fantastický 15letý klavírista slovensko-australského původu, tedy to bude také velký zážitek. Česká filharmonie s dirigentem Jakubem Hrůšou bude hrát Leningradskou symfonii. Budeme mít Händlova Mesiáše, takový projekt sólo pro sto smyčců, kdy se sejdou filharmonie pardubická, olomoucká a ostravská a společně jejich smyčcové sekce budou hrát krásné skladby. Hradišťan s Jiřím Pavlicou má speciální projekt v Litomyšli na 21. června, na Svatojánskou noc. To budou zhudebněné Skácelovy básně ke Svatojánské noci. A když už se mluvilo o tangu, tak máme i flamengo, opravdu španělský andaluský soubor bude u nás tančit flamengo na téma Carmen.

Dokážete si i vy sami užít během těch 27 dnů nějaký koncert?
Eva Piknová: Musím říct, že to je obrovský bonus naší práce, že my koncerty a představení vidíme a slyšíme všechny. Takže to je úžasné. Já za sebe mám trošku takový pořadatelský syndrom, že ne vždy se úplně uvolním.
Jan Pikna: Ale když už se člověku nechce sedět v hledišti, tak může poodejít vedle do festivalových klášterních zahrad, kde je doprovodný program a tam si může lehnout na trávu a nemusí se šněrovat do bot a do kravat a může poslouchat. A hudba tam je nejen klasická, ale i populární, jazzová, všelijaká. Takže prostě velká pohoda.

Jan a Eva Piknovi ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Navíc Litomyšl je nádherné, historické město, areál zámku je úžasný. Na hudební festival Smetanova Litomyšl vás všechny zvou manželé Piknovi.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související