Od největších muzeí národních, až po ta nejmenší, regionální a soukromá - všechna dnes mají svátek

18. květen 2022 07:38

Muzeem se v antickém světě rozumělo „sídlo múz". Po staletí bylo určeno především sbírkám zajímavých a vzácných předmětů. Jakou úžasnou roli vzdělávací, dokumentární i zábavnou má ale dnes! Přesvědčíme se v nedávno otevřeném Muzeu lyžování v krkonošské Dolní Branné. Ovšem ve zdejší malebné roubence zdaleka nenajdete jen sportovní sběratelské rarity.

Čtěte také

Musím říct, že galerijní místnost s expozicí je úžasně nasvícená. Je to zajímavý výstavní prostor. Takže z trenéra běžců na lyžích Aleše Suka je vlastně i galerista. „Galerista snad úplně ne. Ale tento stánek kultury, jak jsme ho nezvali, by neměl sloužit jen muzejní expozici, nýbrž měl by nabízet obyvatelům naší obce i další kulturní zážitky.“

„Tedy jsou tady plánovány přednášky, besedy, koncerty, výstavy, doplňuje Aleš Suk.

Rudolf Mejsnar tady vystavuje obrazy, gobelíny i grafiku. „Když jsme byli u něj v Praze, tak už měl kolekci připravenou a popsanou. Máme také z Jilemnice dvě věci a jedna tapisérie byla uložena v depozitáři, to je gobelín Hřeben hor.

Čtěte také

Rudolf byl tady v Dolní Branné doma. Alespoň z části. A říká, že se tady u pana řídícího Šlitra učil malovat. „Třeba u nás ve starostovské místnosti je obrázek, takzvaný Zelený. Je na něm 600 odstínů zelené barvy. A ten právě maloval pan řídící Josef Šlitr, pohled z Červeňáku na Brannou v době, kdy tady ještě ten jejich domeček nestál. Ani nebyl rybník Fejfar dole v Branné.

Kdo zná Brannou jen tak, že ji projíždí směrem k horám, tak nemůže vědět, jaké jsou tady nádherné úvozy. Také bych si tam malířské štafle postavila.

Čtěte také

Je tady i životopis Rudolfa Mejsnara. Akademický malíř, rodák ze Zálesní Lhoty. Připomenu, že stejně jako jeho soused a celoživotní kamarád, Jiří Šlitr. Je zde zmíněn i Mejsnarova úžasná Brusel, kde na Expu v roce 1958 získal několik medailí. Je to výborný malíř, ale vynikl především jako textilní návrhář a tvůrce gobelínů.

„A on nám povídal: musíš neznalým divákům říkat, že to jsou všechno tapisérie a gobelín je na vrcholu té pyramidy. A ty tam máš samé gobelíny a jeden z nich jsem já dělal ručně doma, jen jsme měl osnovu a vyšíval jsem to nití. Ale tady jsou vesměs gobelíny tkané v Jindřichově Hradci podle jeho návrhu, dodává Aleš Suk.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související