Od legionářů přes Dubčeka po Ledeckou. Okamžiky 100letí okem ČTK v Hradci Králové

19. červen 2018 08:01

Nejdůležitější události od vzniku Československa do současnosti připomíná na Ulrichově náměstí v Hradci Králové výstava fotografií Okamžiky století. Jde o snímky České tiskové kanceláře (ČTK), která byla založena stejně jako republika před sto lety 28. října 1918. 

Instalace na třech desítkách venkovních panelů a je výběrem 163 fotografií z unikátního sedmimilionového archivu snímků ČTK. V centru Hradce Králové je k vidění do 8. července, vstup je zdarma.

„Výstava je pro nás v ČTK srdeční záležitostí. O výběr fotek jsme se za dva roky, po které jsme výstavu připravovali, pohádali tolikrát, že to snad ani nebudu zveřejňovat. Ale výsledkem je zajímavý dokument, velice dobře promyšlený výběr a krásné fotografie ve skvělé prezentaci, která určitě každému návštěvníkovi řekne něco obecného i něco právě pro něj intimního," uvedl generální ředitel ČTK Jiří Majstr.

Agentura vybrala ke každému roku století republiky alespoň jeden snímek zachycující významnou událost nebo charakterizující situaci či náladu doby.

Výstava okamžiky 100letí na Ulrichově náměstí v Hradci Králové

Prezentace je koncipována jako venkovní, určená pro co nejširší publikum. První instalace proběhla v dubnu pod záštitou předsedy Senátu v zahradě Valdštejnského paláce v Praze.

Čtěte takéokamžiky 100letí

V následujících měsících ji bude hostit Brno, Hradec Králové, Ostrava, Plzeň, Ústí nad Labem a České Budějovice. V říjnu, měsíci výročí, se vrátí do Prahy.

Výstava okamžiky 100letí na Ulrichově náměstí v Hradci Králové
autor: Milan Baják | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související