Od kapličky na kopci Na vartě nad Velkou Jesenicí je krásný výhled na všechny strany

23. listopad 2016
Česko – země neznámá

Málokterá kaplička se může pochlubit tak strategickou polohou jako kaple sv. Františka Serafinského nad Velkou Jesenicí na Náchodsku v Královéhradeckém kraji. Jako nádhernou dominantu je možné ji spatřit ze všech světových stran. Však se také kopci, na kterém stojí, říká Na vartě.

Zdaleka viditelná výšina získala svůj název nejspíš pro svou polohu, protože při dobré viditelnosti je odtamtud vidět na Zvičinu, Krkonoše se Sněžkou a také na celé Českoskalicko, Vysokovský kopec u Náchoda, Orlické hory i elektrárnu u Opatovic na Pardubicku. Protože vojenská stráž tam měla dokonalý přehled o kraji, sloužil zdejší kopec i jako vojenská hláska. A to nejen v dobách minulých. Dodnes jsou tam zbytky vojenského bunkru z 20. století.

V roce 1820 byl na vrchu nad Velkou Jesenicí vztyčen dřevěný kříž s dvojitými kovovými rameny - symbol Staroslovanské církve - na památku kněze Nikolaje Hradeckého, který byl v roce 1645 zastřelen ze msty statkářem z Roztok. Podle jedné verze zde, podle druhé v Rudlantě za současnou Volovkou na tehdy jediné cestě mezi Velkou Jesenicí a Zvolí.

V roce 1868 byla místo kříže postavena kaple se staroslovanským křížem. Postavena je v novorománském slohu, ve tvaru půl elipsy a čelem je orientována k obci. Dnes se tam častěji než Na vartě říká „u kapličky“.

Interiér kaple

Kaple už dnes neslouží duchovním účelům, ale spíše jako výletní místo, turistický cíl, anebo oblíbené místo setkávání milenců. Pravidelně ale vrch ožívá na Štědrý den, kdy místo půlnoční mše přicházejí místní lidé ke kapličce zazpívat si koledy. A zejména pak 30. dubna, kdy se Na Vartě zapaluje největší čarodějnický oheň v okolí. A jestli není největší, tak je ale dozajista nejvíc ze všech vidět.

Kaplička sv. Františka Serafinského je od roku 1995 chráněna jako kulturní památka a v roce 2008 prošla velkou opravou. Jako dominantu obce ji místní přijali v roce 2004 i do svého obecního znaku. Samotnou kapli chrání dva mohutné stromy kaštanů, ale v sousedství kaple je i obnovený višňový sad s alejí. Ten byl kdysi tak oblíbený, že si místní kupovali jednotlivé stromy, aby z nich směli využít úrodu.

Spustit audio