Očkovaných je 9 z 10 klientů domovů pro seniory. Jak se k nim dostane třetí dávka?

21. září 2021

V Česku druhým dnem pokračuje očkování třetí dávkou proti koronaviru. Kromě chronicky nemocných ji můžou dostat i lidé 8 měsíců po ukončené vakcinaci. Ministerstvo zdravotnictví jim od pondělí postupně posílá SMS zprávy. Na další očkování se připravují i domovy pro seniorů. Právě oni totiž byli mezi prvními, kdo se na začátku roku v Česku očkování proti koronaviru dočkali.

Čtěte také

Zatímco u lidí, kteří proces vakcinace absolvovali v očkovacích centrech nebo u svých lékařů ministerstvo zdravotnictví rozesílá informační SMS zprávy, klienti v domovech seniorů zprávu podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb nedostanou a nemusí se ani nikde registrovat.

Vakcína by za nimi měla dorazit přímo do jednotlivých zařízení. Někde za seniory přijedou mobilní týmy, jinde je oočkuje praktický lékař, který do daného domova pravidelně dochází.

Očkovaná je drtivá většina klientů a 65 % personálu

V Česku žije v domovech seniorů a v domovech se zvláštním režimem zhruba 55 tisíc lidí. Očkování proti koronaviru má podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb ukončeno víc než 90 procent klientů nad 70 let, mezi zaměstnanci je teď proočkovanost zhruba 65 procent.

Čtěte také

Zájem o třetí posilovací dávku bude mít podle prezidenta asociace Jiřího Horeckého naprostá většina klientů. U zaměstnanců bude zájem o něco menší. „Někdo třeba neměl na první či druhou dávku úplně hladkou reakci a je to třeba mladý člověk,“ vysvětluje s tím, že očkování není pro nikoho povinné. Na rozdíl od personálu mělo reakci na očkování jen minimum klientů domovů pro seniory.

Opatření platí hlavně pro návštěvy

Návštěvy musí v domovech seniorů prokázat bezinfekčnost, tedy buď ukončené očkování, negativní test anebo potvrzení, že v uplynulém půl roce prodělaly covid-19. Ve všech zařízeních platí také povinnost mít po celou dobu návštěvy dostatečnou ochranu dýchacích cest, například nasazený respirátor třídy FFP2.

Některé domovy kromě toho zavedly rezervační systém pro návštěvy nebo doporučují, aby se lidé s klienty setkávali ve venkovních prostorech.

autoři: Ondřej Vaňura , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související