Očkování třetí dávkou vakcíny proti koronaviru. Koho se týká a kde se v Libereckém kraji očkuje

20. září 2021 11:01

Od 20. září se zájemci mohou registrovat na přeočkování třetí dávkou vakcíny proti nemoci covid-19. Těm, kterých se to týká, začnou chodit informační SMS zprávy. Podrobnosti o očkování třetí dávkou v Libereckém kraji zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Třetí, takzvanou podpůrnou dávkou, se mohou nechat očkovat všichni, kteří mají nejméně 8 měsíců po předchozí vakcíně. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje, aby této možnosti využili hlavně lidé starší 60 let nebo pacienti s přidruženými nemocemi a chronicky nemocní. To je skupina, která se v zimě mohla registrovat jako první.

Například ředitel Radim Pochop domova důchodců v Českém Dubu počítá podle zkušeností z prvního kola s tím, že se nechá naočkovat většina tamních klientů. „Zájem mezi klienty je velký, aktuálně máme téměř všechny klienty plně oočkovány a mají zájem i o očkování v dalším kole,“ uvedl.

V Libereckém kraji se v souvislosti s třetí vlnou očkování zatím počet očkovacích míst rozšiřovat nebude. Podle hejtmanství je počet očkovacích center v regionu v tuto chvíli dostatečný. Klienti seniorských domovů se budou opět očkovat přímo v domovech, v kraji je teď otevřeno 8 očkovacích míst, bez registrace mohou lidé přijít do 4.

Celkový přehled očkovacích míst je na stránkách Libereckého kraje nebo na portálu ministerstva zdravotnictví. Očkovat se bude vakcínami Pfizer a Moderna, dostanou je ale i zájemci, kteří byli očkováni vakcínami Astra Zeneca, nebo Johnson and Johnson.

Kromě Česka podle posledních informací už k očkování třetí dávkou vakcíny přistoupily Izrael, Spojené státy americké, Velká Británie a také například Rakousko a Německo.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související