Ochrání bezpečnostní náramky sestřičky v trutnovské nemocnici před agresivními pacienty?

2. únor 2016

Trutnovská nemocnice pořídila bezpečnostní náramky. Ty mají ochránit personál před agresivními pacienty. Novinku začnou zdravotní sestry používat už během února.

„Když si nasadíš ten náramek, budeš to mít na ruce, v případě nebezpečí to zmáčkneš," technik trutnovské nemocnice Josef Šáral právě seznamuje jednu ze zdravotních sester s použitím nového bezpečnostního náramku.

Vyslaný tísňový signál přijme stálá služba na recepci nemocnice. Ta kontaktuje policii.

„Objeví se signál, že jsi to ty a tobě se rozsvítí zelený světlo, že to bylo přijmuté," upřesňuje Josef Šáral.

Čtěte také

Nové náramky si vyžádali samotní zaměstnanci, především zdravotní sestry se totiž při nočních službách necítí bezpečně.

„Jsme vlastně sami na celém patře, takže máme strach," potvrzuje vrchní sestra rehabilitačního oddělení Tereza Dudáčková, kterou nedávno ohrožoval opilý pacient.

Elektronický náramek

Vedení trutnovské nemocnice zatím pořídilo tři náramky na zkoušku, dostane je personál na oddělení neurologie, interny a rehabilitace.

Pokud se osvědčí, rozšíří se po celém areálu.

Podle technického náměstka Michala Uiberlaye je přitom zařízení možné využívat různými způsoby: „Toto zařízení se může využít i ke sledování vstupu na oddělení, tedy může se namontovat hlásič jako dveřní kontakt, nebo může sloužit třeba ke kontrole pacientů pokud opustí lůžko."

Bezpečnostní náramky by personál nemocnice měl začít používat zhruba v polovině února, nemocnice za celý systém zaplatila 80 000 korun.

autor: PLE
Spustit audio