Ocenění pro české vojáky, kteří se vrátili z Afghánistánu

22. září 2010

Čeští vojáci, kteří se vrátili z mise v Afghánistánu, obdrží v pátek 26. září na pivovarském náměstí v Hradci Králové ocenění. Příslušníci 4. kontingentu polní nemocnice a chemické jednotky Armády České republiky působili od konce března do srpna tohoto roku v silách ISAF v Kábulu. Spolu s hejtmanem Královéhradeckého kraje Pavlem Bradíkem by měli vojáky přivítat náměstek ministryně obrany František Padělek, velvyslanec Spojených států v Česku Richard Graber, náčelník generálního štábu Vlastimil Picek a jeho slovenský protějšek Lubomír Bulík. Vojáci obdrží za svou misi medaile ministerstva obrany Za službu v zahraničí. Součástí kontingentu polní nemocnice bylo i sedm lékařů a zdravotníků z Ozbrojených sil Slovenské republiky.

"Všichni obdivujeme jejich odvahu, se kterou se vydali zabezpečit své kolegy z jednotek NATO. Situace v Afghánistánu je stále velmi nestabilní a nebezpečná. Každá posila, která povede k rozšíření demokratických hodnot v této zemi, je jistě vítaná a naši spojenci ji ocení," řekl hejtman Bradík.
Polní nemocnice působí na mezinárodním letišti v Kábulu a do vzdálenosti deseti kilometrů od něj. Její lékaři poskytují pomoc raněným a nemocným v průběhu bojové činnosti i mimo ni. Zařízení slouží i ke krátkodobé hospitalizaci raněných a nemocných. Protichemická jednotka například identifikuje toxické a radioaktivní látky, odebírá a analyzuje vzorky.
Podle ministerstva obrany je situace v Afghánistánu trvale riziková. K největším hrozbám patří působení bojůvek Talibanu, teroristických skupin, organizovaný zločin spojený s výrobou a distribucí drog, nedostatečný výkon státní správy na regionální úrovni, korupce, etnické problémy a náboženský extremismus. V hlavním městě Kábulu, v jehož regionu kontingent polní nemocnice a protichemická jednotka působí, je bezpečnostní situace relativně stabilizovaná. Přesto i zde dochází k teroristickým útokům.

Spustit audio