Obyvatelům Rokytnice v Orlických horách se teď pravděpodobně hned dvakrát zvedne cena za teplo

22. listopad 2022 09:40

Zastupitelé v Rokytnici v Orlických horách včera do noci řešili nedávný výpadek dodávek tepla a teplé vody. Ten město postihl zhruba před dvěma týdny. Vedení města dodavateli tepla v říjnu vypovědělo smlouvu, firma následně začátkem listopadu dodávky na čtyři dny přerušila. Obě strany pak dospěly k provizorní dohodě do konce roku. 

Jednání zastupitelstva sledoval reportér Jakub Vik.

Včerejší jednání trvalo od 18. hodin do 23:30 hodin v noci. Tedy pět a půl hodiny a to bez jediné přestávky. Přišlo se na ně podívat také asi 30 místních obyvatel.

Zjednodušeně řečeno, zastupitelé řešili dva problémy. Tím prvním bylo, jak se bude pro zhruba tisícovku občanů topit od nového roku. Město teď musí podle starosty Luboše Michalce ze sdružení Pro Rokytnici počkat na zadané právní posudky. Ty by měly říct, jaké jsou vůbec možnosti nového smluvního stavu.

Čtěte také

Ředitel společnosti Ekoenergy Moravia Luděk Koch mi po zasedání řekl, že v případných jednáních s městem bude požadovat stejnou cenu na jaké se obě strany už dohodly v provizorní smlouvě před dvěma týdny. Tedy 386 korun za gigajoule.

Druhým problémem potom bylo, v jaké ekonomické situaci je městská firma Centep, tedy distributor tepla. Ta má totiž podle dohody z 8. listopadu zaplatit dodavateli přes 518 tisíc korun za zvýšené náklady na výrobu tepla zhruba od března do října.

Důležité je, že se jedná o peníze na teplo vyrobené už v uplynulém zhruba půl roce. A firma Centep si na to musela půjčit peníze právě od města.

Jak to teď bude s cenou tepla pro obyvatele Rokytnice?

Čtěte také

Cena tepla se koncovým zákazníkům velice pravděpodobně teď dvakrát zvedne. Už koncem října distributor, tedy městská společnost Centep, cenu zvýšila s platností od prosince 2022 na 1485 korun za gigajoule. Tato cena ale teď nepokryje náklady, které musí Centep platit v souladu s provizorní smlouvou s Ekoenergy Moravia z 8. listopadu.

Cena za teplo se tak pravděpodobně bude muset do konce listopadu, s platností od ledna 2023, zákazníkům opět navýšit.

Proč vlastně k vypnutí dodávek tepla a teplé vody v Rokytnici v Orlických horách došlo?

Čtěte také

Před zhruba půl rokem začal problém s výrazným zdražením paliva a tím pádem i ceny tepla. Dodavatel kvůli vysokým cenám pelet už nedokázal topit. S Rokytnicí v Orlických horách se proto dohodl, že pelety bude dodávat právě město. Které je tak bude také nakupovat.

Rokytnice v Orlických horách potom v říjnu dodavateli vypověděla platnou smlouvu. Podle radnice to bylo proto, aby se oba subjekty vyvázaly z pět let staré smlouvy, která nedokázala řešit razantní zdražení paliva. Následně se ale obě strany nedomluvily na nových podmínkách a dodavatel tak na čtyři dny uzavřel kohoutky.

Potom se firma s městem dohodla, že bude topit do konce letošního roku. Na závěr ještě dodejme, že se znovu mimořádně zastupitelé Rokytnice v Orlických horách sejdou ještě před Vánocemi a to 14. prosince.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související