Obyvatelům Kuksu není lhostejný osud rozpadlé pramenné kaple svaté Marie. Usilují o její obnovu

13. leden 2021 08:33

Bývalá kaple svaté Marie se nachází asi patnáct minut chůze od hospitalu v Kuksu poblíž bývalé stezky do vedlejší vesnice. Co z kaple zbylo a o co místní lidé usilují? Obnova památky je na samotném začátku, jestli se nakonec podaří, je podle iniciátorů zatím nejisté. 

„Tady nahoře stále nějaké stavení," říká Marie Bukovská, která nás spolu s Jiřím Balským, ředitelem územního pracoviště Národního památkového ústavu v Josefově, vede po louce pod hospitalem.

Čtěte také

Míříme ke kapli, co nás tam v lese vlastně čeká?
„Trosky kaple Panny Marie z roku 1870. Jdeme se tam podívat v jakém je aktuálně stavu a chceme se zamyslet nad tím, jestli by se s tím nedalo něco udělat. Bylo by pěkné, kdyby se tohle zapomenuté místo opět vzkřísilo."

Kaple stojí osamoceně na nepřístupném místě. Cesta sem žádná nevede.
„Původní cesta vedla kolem vody, ale teď není průchozí. Takže jdeme přes soukromý pozemek."

Historický snímek kapličky svaté Marie v Kuksu

„Tato cesta skutečně vede k pramenné kapli, kam míříme," doplňuje Jiří Balský.

Zastavili jsme se na kopci nad torzem kaple

Je vidět jen pár zbývajících stěn, obrostlých mechem. Jak původní kaple vypadala?

Obyvatelům Kuksu není lhostejný osud bývalé pramenné kaple svaté Marie

„Kaple to byla klasická, ale měla zvláštní průčelí. Někomu to připomíná josefovskou pevnost, protože je stavěna z cihel. A setkala jsem se i s názorem, že to je až takový trošku gočárovský styl. Což mě tedy nikdy nenapadlo."

Čtěte také

„Ale nemohu říct, že bych zrovna tou podobou předního traktu byla nějak nadšená. Ale víme jak kaple vypadala, existuje fotografie, takže by se to mělo zase vrátit do této jedinečné podoby, v tomto směru," říká Marie Bukovská.

Z pohledu památkové péče, co se dá dělat s takovým zbytkem historické stavby?
„Opravit se dá všechno. Tato kaple nebo obvodové zdi, které z ní zbývají, není v dobrém stavu. Je vidět, že už byla postavena relativně skromně, ale pro svůj účel jistě dostatečně. Problém nastal, když se dlouhá desetiletí ve 20. století o kapli nikdo nestaral," říká Jiří Balský.

Čtěte také

A dodává.
„Jsme v oblasti, kde se téměř kompletně vyměnilo obyvatelstvo německé za české a všechny osobní vztahy byly zpřetrhány. Ale stavba je opravitelná."

Místní lidé s lehkou obnovou kaple už začali. A to pravidelnými brigádami, které budou pokračovat opět, jakmile to počasí dovolí.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související