Obyvatelé Malého Poříčí na Náchodsku žádají prostřednictvím petice o úsekové měření rychlosti

6. leden 2021 10:20

Část obyvatel Malého Poříčí žádá instalaci silničního radaru. Argumentují podle nich vysokým počtem dopravních nehod, které se v jednom z úseků téhle místní části Náchoda stávají. Jde o hlavní silnici ve směru na Hronov a Broumov. Policejní statistiky sice zvýšenou nehodovost neprokazují, přesto se lidé radaru možná dočkají.

„Tady řidič usnul v autě, proti jela dodávka, která vezla dvě tuny štěrku. Jak do sebe vozidla narazila, tak pán to strhnul, zlikvidoval asi sedm metrů plotu a zastavil se až o barák. Tyto kůly a branka, všechno bylo ulomené," popisuje Tomáš Línek nehodu, která se stala přímo u jeho domu před pár měsíci.

Čtěte také

Mezi svátky pak podle jeho manželky Martiny následovaly nedaleko odsud další nehody.
„Tady za kopečkem se staly tři autonehody na tom stejném místě za jeden den. Což už asi není úplně v pořádku."

Prakticky okamžitě potom Línkovi začali sbírat podpisy na petici, která požaduje instalaci silničního radaru. Jen ten podle nich může dopravu zklidnit.
„Dobrý den, tady jsme sepsali petici a sháníme podpisy, aby se hlavně podpořila bezpečnost a zklidnila doprava."

Část obyvatel Malého Poříčí žádá v petici instalaci silničního radaru

Za pár dnů nasbírali zhruba pět desítek podpisů, jeden z nich přidal Jan Sagner. I podle něj je potřeba situaci řešit.
„Tady je problém ten, že si to tu řidiči pletou se závodní dráhou."

Čtěte také

Své by o tom mohl vyprávět další z obyvatel Malého Poříčí Jaroslav Zámečník. U jeho domu bourali řidiči v posledních letech několikrát.
„V zahradě, v baráku a na začátku baráku. Bylo to čtyři nehody během asi sedmi let."

Podle policie ale nehodovost na daném úseku nevybočuje z průměru.

„Za poslední tři roky zde došlo k sedmi dopravním nehodám, které zavinili řidiči zejména nesprávným způsobem jízdy," říká policejní mluvčí Šárka Pižlová a dodává, že za většinu nehod v Malém Poříčí může příliš vysoká rychlost.

Jak velké části řidičů se to týká, zmapuje radar na sběr dat, který se město Náchod chystá v daném úseku nainstalovat. V Malém Poříčí bude minimálně několik týdnů a na základě výsledků pak vedení radnice po dohodě s policií rozhodne o případném trvalém úsekovém měření.

Spustit audio

Související