Obtěžování kouřem, hlukem, prosakující jímka, kácení dřevin. Jak podat podnět na ČIŽP?

4. květen 2017

Radioporadna: Ing. Erik Geuss, ředitel České inspekce životního prostředí. V jakých situacích se lze na ČIŽP obrátit? Obtěžování kouřem, hlukem, prosakující jímka, kácení dřevin. .Jak podat podnět nebo stížnost? Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) je odborný orgán, který je pověřen dozorem nad respektováním právních předpisů v oblasti životního prostředí. Dohlíží rovněž na dodržování závazných rozhodnutí správních orgánů v oblasti životního prostředí.

Česká inspekce životního prostředí byla zřízena v roce 1991 zákonem č. 282/1991 Sb. o České inspekci životního prostředí a její působnosti v ochraně lesa.

Česká inspekce životního prostředí vykonává svou činnost v pěti oblastech: ochrana přírody, ochrana ovzduší, odpadové hospodářství, ochrana lesa a ochrana vod.

Životní prostředí. Ilustrační foto

Inspekce se v přímé souvislosti s předmětem své činnosti podílí na řadě mezinárodních aktivit. Mezi nejvýznamnější patří mezinárodní spolupráce v prosazování práva životního prostředí. Zvláště důležité je zapojení ČIŽP do sítě inspekcí životního prostředí zemí EU a přidružených zemí - IMPEL, kde se vybraní pracovníci svou účastí na mezinárodních projektech podílejí na implementaci evropské environmentální legislativy.

Přehled činnosti ČIŽP:
- dozírá na dodržování právních předpisů na ochranu životního prostředí
- provádí inspekce - kontroly
- ukládá opatření k nápravě zjištěných nedostatků
- ukládá sankční opatření za nedodržování zákonů životního prostředí
- kontroluje obchod a nakládání s ohroženými druhy živočichů, rostlin a výrobků z nich (nelegálně získané jedince a předměty odebírá)
- omezuje, případně zastavuje provozy, pokud vážně ohrožují životní prostředí
- podílí se na řešení starých ekologických zátěží
- řeší podněty občanů i právnických osob
- poskytuje informace na základě žádostí ve smyslu platných zákonů
- informuje veřejnost i sdělovací prostředky a orgány státní správy o údajích o životním prostředí, které získává při inspekční činnosti
- vypracovává stanoviska pro jiné orgány státní správy
- podílí se na řešení havárií v oblasti životního prostředí
- spolupracuje s inspekčními orgány zemí Evropské unie a sítí inspekčních orgánů EU (tzv. IMPEL)
- stanovuje poplatky za vypouštění odpadních vod a odběr podzemních vod.

Ekologie, bydlení, životní prostředí, dům, domov, zelená

Další významná role patří ČIŽP při práci mezinárodních komisí pro ochranu Labe a Odry, v jehož rámci ČIŽP zabezpečuje funkci mezinárodní varovné centrály pro ochranu Labe.

Oddělení ochrany přírody ČIŽP zabezpečuje od roku 1997 pohotovostní službu pro kontrolu mezinárodního obchodu s ohroženými druhy rostlin a živočichů a výměnu informací o tomto obchodu se signatářskými zeměmi úmluvy CITES. Inspekce je pověřena v rámci expertní podskupiny Interpolu (Wildlife Crime) koordinovat tuto spolupráci v rámci Podskupiny pro Evropu.

Spustit audio