Obrovské hejno makrel zaskočilo rybáře u Makarské

22. červenec 2004
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Chorvatsku se objevily pochybnosti o kontraktu s americkou firmou Bechtel, která byla pověřena stavbou dalmatské dálnice. Chorvatští hasiči si zatím užívají poměrně klidného léta, rozsáhlých lesních požárů je letos méně než v jiných letech. Poblíž Makarské rybáři pozorovali nezvykle velké hejno makrel.

V Chorvatsku se objevily pochybnosti o kontraktu, který má vláda s americkou firmou Bechtel. Jde o koncern, který dostal zakázku i na obnovu Iráku a v roce 1998 byl pověřen stavbou dalmatské dálnice. Stavba úseku Dugopolje - Šestanovac měla Chorvaty stát 600 miliónů dolarů a teď se dostala dokonce na jednací program Evropské komise. Chorvatská vláda plánuje pro Bechtel i další zakázky na dostavbu úseku na trase Split - Dubrovnik a Evropské komisi se nezdá být dostatečně průhledné výběrové řízení. Cena je prý příliš vysoká, samotná firma se k tomu zatím nevyjádřila.

Chorvatsko zatím letos netrápí rozsáhlé lesní požáry tolik, jako v minulých letech. Místní policie přesto hlásí, že za porušení zákazu rozdělávání ohně jen v posledních třech dnech pokutovala sedm skupinek turistů, kteří si rozhodli zatopit. Dvě provinění mají na svědomí i Češi, kteří se dočkali pokuty ve výši v přepočtu přes pět tisíc korun. Pokud tedy přemýšlíte o tom, že si třeba večer někde upečete vlastnoručně ulovenou rybu, raději si na ni dojděte do restaurace - je to bezpečnější a určitě i levnější.

Obrovské hejno makrel pozorovali rybáři poblíž Makarské. Ryby se k pobřeží přiblížily v nečekaném množství a i samotné rybáře trošku zaskočily. Ichtyologové tvrdí, že nešlo o nic neobvyklého a že se hejno brzy znovu rozdělí, přesto v místech přibližně 50 metrů od břehu nebývá takové množství ryb vidět často. Přes nečekanou návštěvu zůstaly ale rybářské sítě poměrně prázdné - makrely totiž zmizely dřív, než stihli rybáři nastartovat své loďky.

autoři: lcz , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu