Obnovený pivovar v Rychnově nad Kněžnou

22. září 2010

O víkendu měli zájemci příležitost prohlédnout si prostory letos nově zprovozněného Městského Podorlického pivovaru v Rychnově nad Kněžnou. Pivovar, v němž čtvrtinu podílu vlastní město a 75 procent Podorlická sodovkárna Jana Mikše, bude vyrábět čtyři druhy kvasnicového piva. Provoz byl spuštěn letos na začátku roku a výstav se plánuje tisíc hektolitrů ročně. "Vařit se bude desítka Zilvar, polotmavá jedenáctka Kaštan, dvanáctka Kněžna a třináctka Habrovák, protože pivovar je umístěn v místní části Habrová. Ta se však bude točit pouze svátečně, například na Vánoce," uvedl Miroslav Richter z rychnovského městského úřadu. Ochutnat rychnovské pivo je běžně možné v hotelu Havel na náměstí, přímo v pivovaru se buduje Pivní šenk a venkovní restaurace pro sto lidí.

Budova trčkovského zámku z 16. století sloužila desítky let jako sodovkárna. Její majitel Jan Mikš, který objekt získal v restituci zpět, se do ní rozhodl vrátit výrobu piva.
"Dědeček stávajícího majitele koupil na konci první světové války pivovar, tehdy už poměrně nevalné úrovně, a podařilo se mu ho brzy postavit ho na nohy. Ovšem po druhé světové válce a hlavně po roce 1948 se změnily poměry, podnik byl zestátněn a počátkem 60. letech byla výroba piva přestěhována do Dobrušky," připomenul Richter.
V areálu pivovaru je provozována rovněž sodovkárna, od roku 2001 také pěstitelská moštárna a o dva roky později přibyla i pěstitelská palírna a lihovar.

Spustit audio