Obnovení těžby v kamenolomu nechceme. Tak se vyjádřila většina voličů v referendu v Chuchelně

10. říjen 2021 07:46

Proti obnovení těžby v tamním kamenolomu se v pátek a sobotu v referendu vyjádřila většina voličů v Chuchelně na Semilsku. Přišlo k němu 59 procent obyvatel a čtyři pětiny z nich hlasovaly proti těžbě. Referendum je tak platné a závazné. Vedení obce teď proto musí podniknout takové kroky, aby těžba opět nezačala.

Referendum, které se konalo souběžně s volbami do poslanecké sněmovny, iniciovalo sdružení Mlok z lomu. Jeho členové se obávali negativních dopadů těžby.

„Chodíme tam denně na procházky, protože je to zbytek lesa, který není zničený kůrovcem. Jsou tam borůvky, houby, potok, koridor zvěře. Chodíme tam nejenom my, místní, ale i lidi z okolních měst. Takže to plně využíváme,“ říká Monika Vajsová, jedna z členek sdružení Mlok z lomu.

Majitel lomu, společnost Eurovia, ve vyjádření pro Český rozhlas uvedla, že obnovení těžby neplánuje. Vedení obce prý ale mělo z uplynulé doby jiné, rozporuplné informace. Výsledek referenda je teď závazný, vedení obce proto bude jednat o dalším postupu.

Spustit audio

Související