Obnova větracího systému v jičínské jezuitské koleji je komplikovanější než se předpokládalo

1. srpen 2019 07:57

Obnova větracího systému v jezuitské koleji v Jičíně bude dražší než se předpokládalo. A to o necelých půl milionu korun. Důvodem je podle radnice podstatně horší stav historického objektu a celého systému větrání, který je místy úplně poškozen. 

Oprava jezuitské koleje v Jičíně bude dražší než se původně předpokládalo. Proč?

Postupné opravy jezuitské koleje se teď týkají přízemí budov na druhém nádvoří

První etapa oprav jezuitské koleje v Jičíně bude dražší, než město původně předpokládalo. Během prací v přízemí u druhého nádvoří dělníci objevili neočekávané vícepráce. Kvůli nim se tak cena navýšila o 387 tisíc korun bez DPH. Původní vysoutěžená částka byla 3,4 milionu korun. 

Větrací systém byl zásadně poškozen za dob užívání armádami. Opravován nebyl několik desetiletí.

„My tedy předpokládáme, že asi nejvíce poškozen byl sovětskou armádou. Větrací systém byl buď zazděn a nebo hodně poškozen. Nedochází k dobrému odvlhčování sklepů," vysvětluje místostarosta Jan Jiřička z Volby pro město.

A dodává, že projektová dokumentace počítala s velmi špatným stavem větracího systému. Jenže realita ukázala podstatně horší situaci.
„Byla na to vypracována dokumentace, která však upozorňovala na to, že až budou ty následky páchané sovětskou armádou odstraněny, může se někde objevit i poškozená klenba nebo materiál."

Pohled na první nádvoří jezuitské koleje, jejíž součástí je gotický kostel sv. Ignáce

Navíc při otevírání historických průduchů z podzemí na povrch se na mnoha místech ukázala degradace zdiva.

„Je zapotřebí trochu vyřešit obvodové zdi, které jsou v podzemí pod ambitem. A s tím i související průduchy," říká Jan Jireš, mluvčí jičínské radnice.

Balbineum je nový dům, který se rozhodli vystavět ve staré jezuitské koleji v Jičíně

Část rozsáhlého areálu jezuitské koleje v Jičíně

Jezuitskou kolej v Jičíně dal postavit na začátku 17. století vévoda Albrecht z Valdštejna. Někdejší školní budovy se později staly kasárnami, které po roce 1968 obsadilo sovětské vojsko. Od roku 1990 areál chátral a město pro něj hledalo využití. V posledním roce začala postupná oprava části komplexu, která umožní pořádání výstav, divadelních a hudebních představení i řemeslných dílen.

To opravné práce prodraží.
„Práce budou tím pádem dražší o 442 500 korun bez DPH. Celková cena díla je 3,4 milionu korun."

Práce mají být hotovy do konce roku, ale hned na jaře se bude pokračovat s dalšími úpravami v jezuitské koleji.

„My bychom dále pokračovali s vlastním povrchem toho ambitu, protože již máme zrekonstruovány místnosti v přízemí ambitu. Tam jsou zrekonstruovány podlahy, elektřina a klenby. Tyto prostory by měly být do budoucna využívány pro nějaké kulturní účely," dodává Jan Jiřička.

Město na práce v jičínské jezuitské koleji plánuje i v příštím roce uvolnit statisíce korun.

Spustit audio

Související