Obnova hradu Vízmburk, rekordní úmrtí na covid a centrum postcovidové péče. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Sdružení pro Vízmburk se pustilo do přípravy nových expozic za přibližně 600 tisíc korun. Na hradě totiž skončily stavební práce na rozsáhlé obnově, při které zřícenina získala především nové zastřešení. Členové sdružení už mají představu o tom, čím vyplní nově opravené síně hradu.

Exponáty v těchto dnech připravují v malém muzeu v místní škole. Jedna podkrovní místnost ve škole v Havlovicích je věnována zdejšímu klenotu, a to sice hradu Vízmburk. A právě tady se momentálně nachází Jaroslav Balcar, místopředseda Sdružení pro Vízmburk.

Čtěte také

Královéhradecký kraj má nový mezitýdenní páteční rekord v počtu úmrtí lidí s covidem-19, k dnešnímu dopoledni jich za sedm dní přibylo 101. Dosavadní mezitýdenní páteční rekord v kraji byl z 13. listopadu, kdy k tomuto datu za sedm dnů přibylo rovných sto zemřelých.

Nejvíce úmrtí za týden, 35, má ze všech pěti okresů v kraji, Trutnovsko, kde se nákaza šíří nejrychleji ze všech regionů ČR. Vyplynulo to ze sdělení Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

Čtěte také

I několik měsíců po prodělaném covidu můžou člověka trápit zdravotní potíže. Od těch méně závažných, jako je třeba porucha spánku, až po poškození cév v mozku. Všem těmto komplikacím se snaží předcházet odborníci ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové vytvořili celý mechanismus sledování pacientů s takzvaným postcovidovým syndromem. Podle vedení nemocnice je to základ pro systém ambulantní péče v celé zemi.

autor: baj
Spustit audio

Související