Obličejová jóga má kořeny u japonských gejš. Vhodným procvičováním svalů ve tváři oddálíme stárnutí

9. prosinec 2021

V oblasti obličeje a krku máme podle lektorky obličejové jógy Marcely Švadlenkové spoustu svalů. A fungují stejně jako ostatní svaly v těle. Dají se vytrénovat a posílit. V případě obličeje to má obrovské plus - vyhnete se částečně tvorbě nových vrásek, a ty stávající se vypnou.

První, co mě napadlo, že se dnes na sebe budeme takzvaně ksichtit. Je to tak, že obličejová jóga je o tom, že na ulici by se nás asi jiní lekli?

Možná na ulici ano, ale já se přiznávám, že cvičím i v autě. A občas se někdo lekne, když zastaví vedle mne.

Většina lidí si představí jen estetický užitek, protože nám pomůže pomaleji stárnout. Ale klíčový užitek obličejové jógy je zdravotní.
Marcela Švadlenková, lektorka obličejové jógy

Proč je dobré cvičit takovou jógu?

Obličejová jóga je vhodná úplně pro každého, protože má obrovskou spoustu benefitů.

Čtěte také

Většina lidí si představuje jen estetický užitek, protože nám pomůže pomaleji stárnout nebo napravit to, co na nás napáchala příroda. Ale klíčový prospěch je zdravotní. Protože dokáže zbavit obličej otoků nebo po úrazech, když vzniknou různé vady ve tváři nebo třeba i ochrnutí, tak s tím nám dokáže obličejová jóga pomoci.

A pokud se člověk o sebe stará a začne pro sebe něco dělat, tak mu to i dodává dobrou náladu. Součástí obličejové jógy jsou i masáže přinášející relaxační účinek.

Má obličejová jóga dlouhou historii?

Asi tomu takto neříkali, ale traduje se, že prvopočátek najdeme i gejš v Koreji nebo v Japonsku. To byly placené společnice, velice vzdělané a kultivované a učili se už od dětství o sebe pečovat, aby byly stále svůdné a krásné.

Čtěte také

A pokud mám zmínit novodobé dějiny, tak se zase traduje, že první takovou celosvětově známější osobou je americká jogínka Annelise Hagen, která ve svých 36 letech začala pozorovat známky stárnutí a nelíbilo se jí to. Proto zkoušela, co by mohlo fungovat a napsala první knížku o obličejové józe.

Ale já mám jinou zkušenost, protože možná začátky obličejové jógy vznikly v Čechách. Vlastním knížku od doktora Leoše Středy, kterou napsal v Čechách v roce 1996 a jmenuje se Jak omládnout. A už tam jsou obličejové cviky.

V obličeji máme obrovskou spousta svalů a jsou drobné, nejjemnější jsou svaly okolo očí. Maličké minus je v tom, že neuvidíme rychle velké změny. Nespatříte do týdne výsledek, protože ty svaly jsou tak maličké, tak jejich zpevnění nějakou dobu trvá. Pokud je člověk ochoten cvičit intenzivně a pravidelně, tak se změny v obličeji projeví třeba až za půl roku.

Kolik má vůbec obličejové jóga cviků? Dá se to takto říct?

Obrovskou spoustu. Já učím ženy na kurzech základní sestavu 11 cviků. A z toho mohou potom vycházet. Dávám jim do kabelky i takové kartičky, aby to mohly mít u sebe, zacvičili si třeba v průběhu dne a vše si připomněly. Potom záleží na tom, na jakou partii v obličeji se ženy chtějí zaměřit.

Čtěte také

Pokud má někdo kožní nebo jiné zdravotní problémy, jsou nějaká omezení? Komu byste tuto jógu nedoporučila?

Pokud se týče kožních problémů na obličeji, tak zmíním právě výhody, které obličejová jóga přináší. Jde o to, že my si ty svaly, ale nejen svaly, vlastně celý obličej, prohříváme. Obličej se prokrví, do pokožky se dostanou živiny, různé minerály a další prospěšné látky, které potřebujeme. I kyslík.

Současně se nám také rozproudí lymfa. Takže spousta žen které mají problémy s pletí, tak se jim kůže cvičením výrazně spraví. Cvičíme, aniž bychom si obličej něčím natírali. Tedy pokud má někdo kožní problémy, tak mu může obličejová jóga jen pomoci.

Nemůžeme nám to cvičení ublížit, když některý sval zatížíme víc než na co je zvyklý?

Ublížit vám určitě nemůže. Když začnete cvičit, tak zjistíte, co svalů na obličeji máte. Vždy doporučuji ženám, pokud nikdy necvičili, aby začaly jen s malým opakování, třeba jen pětkrát onen cvik. A teprve postupně přidávaly. Protože zjistíte, že ono to bolí, že se svaly namáhají úplně stejně jako jinde na těle při jiném sportu. Takže vás začne obličej trošku bolet a poznáte, že dál už cvičit nebudete.

Marcela Švadlenková a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tedy toho se bát nemusíte. Ale pokud by šlo o stav po operaci očních víček, tam bych  počkala. Ale potom bych, po nějaké době, začala obličejovou jógu cvičit, protože i ta operace není napořád. Máme spoustu zlozvyků a obličejová jóga vám může pomoci zastavit, aby pokles víček znovu nezačal.

Celý rozhovor s Marcelou Švadlenkovou o obličejové józe si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.