Objev archeologů v Náchodě, pokles covid pozitivních a zvon v Horní Branné. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Archeologové objevili při obnově zámeckého kopce v Náchodě pozdně středověkou baštu. Jde o vstupní část opevnění staré pravděpodobně více než 500 let. Co z něj zbylo a uvidí ho někdy návštěvníci? Na tyto otázky teď hledají odpovědi i odborníci, kteří plánují další průzkum.

„Je to fortifikační prvek, taková věžovitá stavba. A tady stojíme na předpolí zámku, dřívějšího hradu, kde bašta chránila přístup do hradního areálu. S největší pravděpodobností se pohybujeme někde v 16. století. Budeme ještě odkázáni na studium archivních pramenů, které ovšem doposud nejsou zpracovány. Takže uvidíme, jaké překvapení se tam pro nás ještě bude skrývat."

Čtěte také

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové v posledním období nestoupá a za poslední týden dokonce mírně klesl počet hospitalizovaných s COVID-19. Zatímco minulý pátek bylo těchto pacientů zhruba 150, dnes se počet pohyboval kolem 140. Necelých 40 z nich zůstává na jednotkách intenzivní péče.

„Pozitivní je, že se zastavil prudký nárůst počtu pacientů z přelomu měsíce. Na mnoha pracovištích je to přesto extrémně náročné. Všichni zaměstnanci FN HK si zaslouží velké uznání a poděkování za to, jak současnou situaci pomáhají zvládat,“ uvedl ředitel FN HK prof. MUDr. Vladimír Palička CSc., dr. h. c.

Čtěte také

15. listopadu roku 1670 zemřel v Amsterodamu poslední biskup Jednoty bratrské, jeden z největších českých myslitelů, filosofů a spisovatelů - Jan Amos Komenský. S Eliškou Pilařovou a s historikem Janem Luštincem navštívíme místa, odkud Komenský po Bílé hoře navždy odešel z Čech do exilu.

„A já k tomu připomenu ještě jednu věc. Když se rozezní zvon Mikuláš na zdejším kostele, který je z roku 1577, tak my slyšíme autentický zvuk, který kdysi slýchal Jan Amos Komenský. To je myslím naprosto jedinečná záležitost. Tady nejen že vidíme to, na co on se díval, ale také slyšíme, co on slyšel," říká historik Jan Luštinec.

autor: baj
Spustit audio

Související