Obezitolog Evžen Machytka: Ve vyšším věku je mírná nadváha výhodou

11. květen 2022

Obezita je nemoc, nikoliv lenost. Upozorňuje na to internista, gastroenterolog a obezitolog působící v pražském IKEMu, Evžen Machytka.

„Myslím si, že v minulosti to spousta laiků, ale i lékařů takto vnímala, že je to jenom výmluva. Ale dnešní věda jednoznačně ukazuje, že obezita je v podstatě vždy nemoc,“ tvrdí lékař.

Je podle něj velice jednoduché obézního člověka nějakým způsobem odsoudit a říct, že to je jeho výmluva. Ale i kdyby primárně nějaké přejídání, které je možným impulzem ke vzniku obezity, bylo dáno zčásti leností, tak ve chvíli, kdy člověk splňuje kritéria pro obezitu, musíme už rozhodně mluvit o nemoci.

Nadváhu bychom neměli podceňovat

S nadváhou je to trochu složitější. Naše babičky a dědečkové měli takové staré přísloví: „Až budou tlustí hubení, hubení budou studení.“ A měli velkou pravdu. Některé poslední studie prokazují, že ve věku 55+ je trochu výhodou mít mírnou nadváhu. Pokud je váha někde na dolní hranici té normální, tak při ohrožení organismu nemocí, kdy člověk přijímá méně potravy, nemá tělo tolik z čeho čerpat. Evžen Machytka ale upozorňuje, že i nadváhu musíme brát vážně a člověka, který se nadváhou blíží na dohled obezitě, důrazně varovat.

Překvapivé možná pro někoho je, že obézní lidé jsou často podvyživení. „Podvýživa je u nich pouze v určitých složkách potravy. Na objemu přijímají sice relativně dost, ale většinou mají deficit proteinů, určitých vitamínů nebo stopových prvků apod. Složení potravy je u nich většinou velice nevhodné. A to je třeba jeden z důvodů, proč tělo stále vysílá signály, že má hlad a nutí toho člověka jíst stále více a více,“ vysvětluje obezitolog.

Víc než polovina naší populace nemá normální hmotnost

Může se ze štíhlého člověka, který k tomu nemá predispozice, stát obézní člověk? Podle lékaře jednoznačně ano. Například v době covidové pandemie mnoho zdravých lidí skutečně začalo přibírat v důsledku stresu a změny životního stylu. Měli mnohem méně pohybu a výrazně změnili svůj způsob života. „Shodou okolností jsem měl naposledy v ambulanci pět pacientů, kteří za mnou přišli kvůli obezitě. Tři z nich hovořili o tom, že byli pořád na hranici normální váhy a nadváhy. Ale během těch dvou let se jim tak dramatickým způsobem změnil život, že se vypracovali až do druhého stupně obezity.“

Ve srovnání s jinými národy se s procenty lidí trpících obezitou umisťujeme na předních příčkách. „Jsme národ, který k tomu geneticky má sklony. A kromě toho jsme velice bohatá země, kde žijeme v nutričně toxickém prostředí s reklamami na sladká a tučná jídla,“ říká Evžen Machytka.

Aktuální čísla o výskytu obezity v naší společnosti momentálně ale nejsou. Před pandemií covidu bylo u nás řádově nějakých 20 % obézní populace a minimálně čtvrtina lidí trpěla nadváhou. „Tedy více než polovina naší populace nemá normální hmotnost,“ uvádí lékař.

Která země je na tom z hlediska obezity nejhůře? Jakou roli hraje při léčbě obezity psychiatr nebo psycholog? Které chirurgické zákroky se při léčbě obezity používají? Nejen to můžete slyšet v záznamu celého pořadu.

Alex Mynářová a Evžen Machytka
Spustit audio