Obec Veltěže vyhlásí veřejnou sbírku pro romskou rodinu, které vyhořel rodinný dům

26. květen 2020

Obec Veltěže na Lounsku vyhlásí veřejnou sbírku na pomoc pro romskou rodinu, které v pátek 15. května vyhořela velká část rodinného domu.

Starostka obce Veltěže Věra Posledníková pro Radiožurnál uvedla, že se po jednání veřejného zastupitelstva obec založí sbírkový účet, na který se vloží počáteční vklad 5000 Kč:

„Usnesení veřejného zastupitelstva musí nejprve schválit krajský úřad. Teprve potom se může veřejná sbírka konat. Veškeré informace o tom, jak rodinu podpořit včetně čísla účtu, budou dostupné na webových stránkách města.

Jakou další pomoc obec rodině poskytne?

„Obec zaplatila elektrikáře, který zprovoznil elektřinu v druhé části domu tak, aby tam rodina mohla začít bydlet.“

 ...než se dá všechno do pořádku

Podle dostupných informací měla nejprve začít hořet pergola před domem. Oheň postupně zachvátil část rodinného domu. Hořet sice začalo v půl jedenácté večer, nikdo z rodiny ale naštěstí v tu chvíli nebyl doma - rodina byla u příbuzných v Liberci. Velkou oporou Heleně a Igorovi Přibylů je jejich nejstarší syn Nikolas, který rodičům pomáhá i se třemi mladšími sourozenci:

Čtěte také

„Když jsem přijel po 23 hodině z Děčína, všude ještě byly záchranné složky a z domu se ještě kouřilo.“  

Nikolasi, štěstím bylo, že rodiče ani vaši tři mladší sourozenci v tu dobu nebyli doma, byli u příbuzných. Jaká panovala situace poté, co se vrátili?

„Maminka s dětmi a s tatínkem dorazili kolem půl třetí ráno. Taťka padl na kolena, všichni se okamžitě rozbrečeli. Psychicky to na ně dolehlo.“

A jak jsou na tom v tuto chvíli?

„Druhá část domu se zachránila. Máme kuchyň a malý pokojíček, ve kterém všichni spíme, na zemi. Zatím to naštěstí zvládáme, alespoň do doby, než se dá všechno zpátky do pořádku.“

A jaký je zdravotní stav vašich rodičů?

„Dochází za psychologem.“

A jak to vypadá s domem? Byl se už na něj podívat statik?

„Statik má přijet příští týden. Všechno se vyřizuje.“

Kdo vám kromě paní starostky Věry Posledníkové ještě podal pomocnou ruku?

„Finanční částkou ihned zareagoval MUDr. Petr Vlček z pražského Motola, kterému velmi děkujeme. Dále Karel Karika, který za námi jezdí, podporuje nás morálně, přivezl i jídlo. Jezdí sem i další lidé s hygienickými prostředky a s oblečením.“

Vyšetřování pokračuje

Příčinami a okolnostmi požáru, ke kterému došlo 15. května v obci Veltěže na Lounsku se v současné době zabývají kriminalisté, a to spolu s vyšetřovateli hasičského záchranného sboru. Policejní mluvčí krajského ředitelství Ústeckého kraje Ludmila Světláková:

„Kriminalisté, kteří se případem zabývají, prověřují získané poznatky a informace a probíhají i výslechy zúčastněných osob.“

Spustit audio