Obcím u královéhradeckého letiště vadí zvýšený letecký provoz. Chystají petice a dokonce i žalobu

25. říjen 2017

Královéhradecké letiště zaznamenalo podle statistik provozovatele za loňský rok více než 70 000 vzletů. To je dvakrát víc než v roce 2014. Se zvýšeným provozem souvisí také větší hluk v okolí. A právě to se nelíbí obcím v blízkosti letiště a také některým částem Hradce Králové, které se chtějí proti zvyšování hluku bránit.

Nejvíce hluku produkuje královéhradecké letiště v létě. Jen od května do srpna loňského roku ostartovalo z letiště téměř 18 500 strojů.

Největším problémem jsou časté přelety vrtulníků, říká nezávislá starostka Lochenic Jitka Kulhánková: „Pokud probíhá intenzivní výcvik a létají i v nočních hodinách, což bylo opravdu v roce 2016 velmi běžné, že helikoptéry létaly i po 22. hodině. Tak druhý den tady mám zástupy lidí."

Čtěte také

Za rok 2016 napočítaly Letecké služby, které letiště provozují, 70 872 vzletů
Okolní obce požadují snížení tohoto počtu na úroveň roku 2014, kdy do vzduchu vzlétlo jen 30 000 letadel.

Pokračuje Pavel Rind z Leteckých služeb: „Počet pohybů, který byl v roce 2016 je maximální. A je i v zájmu uživatelů letiště, aby se již ten počet pohybů nezvyšoval. Čili my předpokládáme, že se ten počet pohybů bude snižovat."

Logo

Provozovatel letiště si nadměrnou hlukovou zátěž uvědomuje a už sáhl k některým opatřením
Další včetně, nového letového koridoru pro vrtulníky, budou uvedeny do praxe v následujících měsících.

„Udělali jsme některé kroky, ať už je to úprava provozní doby letiště o víkendech, omezily se noční lety v pátek a samozřejmě v sobotu a neděli. A v současné době připravujeme nový tvar letištního okruhu, toho západního, který byl využíván převážně vrtulníky. A bude koncipován tak, aby se maximálně vyhýbal všem obcím v okolí letiště," potvrzuje Pavel Rind.

Ani to ale asi některým obcím stačit nebude
Třeba v Lochenicích zastupitelstvo schválilo i podání žaloby z možného spáchání trestného činu obecného ohrožení.

„Nejsme v tom sami. Pod trestní oznámení se podepíší i okolní obce a městské části Hradce Králové. Trestní oznámení bude podáno, si myslím, v průběhu ledna," říká starostka Jitka Kulhánková.

Spustit audio