Obchvat České Skalice má potřebné pozemky pro dostavbu

22. září 2010

Problémy provázející získání pozemků pro dostavbu obchvatu České Skalice dnes definitivně skončily. Hejtman Královéhradeckého kraj Lubomír Franc, českoskalický starosta Tomáš Hubka a majitelé potřebných pozemků, na kterých chybějící část obchvatu vznikne, dnes v Regiocentru Nový pivovar v Hradci Králové podepsali smlouvy, díky kterým se stavbaři budou moci pustit do dokončení této významné dopravní stavby. Obchvat by tam měl začít do konce letošního roku sloužit řidičům a odvést z centra České Skalice frekventovanou dopravu. Obchvat bude dostavěn v původní trase, což je nejúspornější a nejefektivnější řešení.

"Od počátku jsme tvrdili, že urychlené dokončení tohoto obchvatu v původní trase je prioritou pro celý kraj. Proto jsme přivedli všechny strany tohoto sporu k jednomu stolu, u kterého dnes podepisujeme potřebné dohody. Díky nim se uleví českoskalickým obyvatelům i řidičům na trase mezi Náchodem a Hradcem Králové. Nyní již přijdou na řadu stavební stroje a vlastní práce na této stavbě," řekl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.
Začátkem dubna dali dostavbě tohoto obchvatu zelenou krajští zastupitelé, kteří na tyto účely jednomyslně schválili poskytnutí účelové investiční dotace ve výši 4,5 milionu korun.
"Podle dohody by měli majitelé do července opustit a uvolnit potřebné pozemky, Ředitelství silnic a dálnic začne do konce července zbývajících několik stovek metrů stavět. Rozhodnutí o vyvlastnění dnes díky ŘSD a majitelům pozemků nabylo právní moci," řekl Vlastimil Dlab, předseda dopravního výboru krajského zastupitelstva, který s jednotlivými stranami sporu vyjednával.
Dostavba obchvatu kolem České Skalice se řešila zhruba 13 let, během nichž vznikla téměř kompletní stavba za zhruba tři čtvrtě miliardy korun. Ta však kvůli chybějícím několika stovkám metrů pozemků řidičům dosud neslouží a desetitisíce aut stále projíždějí centrem České Skalice. "V tomto případě jsme se pustili do aktivního moderování celého problému. Přesun husté dopravy z centra České Skalice na obchvat budu považovat za jeden z jasných a hmatatelných příspěvků naší politické aktivity ke zlepšení života obyvatel Královéhradeckého kraje," dodal hejtman Franc.

Spustit audio