Obchvat České Skalice funkční do konce roku?

22. září 2010

Obchvat České Skalice, který by pomohl vyřešit bezpečnost, ale i poškozování životního prostředí v centru města, byl až dosud neřešitelným problémem. Jeho dokončení brání nevykoupený pozemek objektu Sběrných surovin, o který se více než 10 let vedou spory. Dostavba obchvatu - to bylo také téma včerejšího zasedání českoskalických zastupitelů za účasti vedení města, zástupců "Občanského sdružení Za obchvat" a také hejtmana Královehradeckého kraje Lubomíra France. "Slíbil jsem, že se pokusím, aby byl obchvat České Skalice funkční do konce letošního roku. To chci splnit, protože i já nejméně jednou týdně při cestě domů do Broumova pociťuji, jak řidičům chybí," uvedl hejtman.

Dostavbě doslova pár metrů obchvatu České Skalice brání budova sběrny surovin rodiny Jirouškových. Ta se snaží dostat od státu co nejvíc za to, že jejich podnik obchvatu ustoupí. Jirouškovi brání svou provozovnu navzdory nevoli mnoha obyvatele České Skalice, kteří musí i přes téměř dostavěný obchvat stále snášet, že centrem města denně projede dvacet až pětadvacet tisíc aut.
Hejtman Královéhradeckého kraje včera řekl, že problém by měly vyřešit tři v jeden okamžik podepsané smlouvy, které majitelé sběrny podepíší s krajem, Českou Skalicí a se zástupci Ředitelství silnic a dálnic. A to do konce dubna. "Pokud podepíší, kraj uvolní peníze na takzvanou nepeněžitou pomoc Jirouškovým. Ta bude určena například na zpevnění komunikací v místech, kam provozovnu přemístí," řekl Franc.
Pokud na to Jirouškovi nepřistoupí, hejtman slíbil, že v květnu krajské zastupitelstvo uvolní peníze na stavbu takzvaného obchvatu obchvatu, tedy komunikace, po níž budou auta jedoucí po obchvatu nevykoupený pozemek objíždět. Přestože někteří obyvatelé České Skalice upozorňovali, že ještě žádná chystaná dohoda rodinu Jirouškových ustoupit obchvatu nepřiměla, předseda občanského sdružení Za obchvat České Skalice Jaroslav Andres včera řekl, že navrhne, aby protestní blokády centra České Skalice sdružení do konce dubna neobnovovalo. "Vidím, že kraj jedná. Sice jsme čekali dohody do konce března, ale chci věřit, že se řešení rýsuje," řekl Andres.
Starosta České Skalice Tomáš Hubka uvedl, že nyní mají Jirouškovi půldruhého měsíce na to, aby podepsali dohodu a umožnili tak dostavbu původně plánovaného obchvatu, a dodal: "Pokud ne, vypadávají ze hry a staví se obchvat obchvatu." Hejtman Lubomír Franc slíbil, že na jednání českoskalických zastupitelů opět přijede v červnu. "Možná budu kamenován, nebo si poslechnu dobré zprávy," dodall hejtman.

Spustit audio