Obchodní centrum v hradeckých Kuklenách může vzniknout jen když k němu povedou nové silnice

2. červen 2022 20:35

Společnosti, které se chystají v hradeckých Kuklenách postavit nové velké nákupní centrum Shopping Park Nová Zelená, budou muset do svých plánů zahrnout i nové příjezdové silnice. Královéhradecký kraj totiž investorům vrátil k přepracování dokumentaci pro posouzení vlivu stavby na životní prostředí, takzvanou EIA. 

Podle hejtmanství je v podkladech právě doprava zpracovaná a vyřešená nedostatečně. Podrobnosti zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Proč vlastně musí podle názoru místních a vlastně i hradeckého magistrátu nová příjezdová silnice vzniknout?

Čtěte také

Dosavadní komunikace by kapacitně nestačily, nové obchodní centrum má totiž mít 14 nákupních hal a parkoviště pro 1800 aut. Auta by přijížděla a odjížděla průběžně po celý den a to by mohlo způsobit kolaps na místních komunikacích v Kuklenách i na Pražské třídě ve směru do centra Hradce Králové.

K tomuto názoru tedy teď nejspíš dospěl i Královéhradecký kraj, který tedy vrátil investorům k přepracování připravenou dokumentaci. Ta s novými silnicemi nepočítala.

Podle vyjádření hejtmanství jsou námitky Komise místní samosprávy nebo města oprávněné - právě tohle slovíčko "oprávněné" je hodně důležité. A společnosti Endeta a J&T Real Estate CZ se s námitkami musí vypořádat.

Co to bude znamenat v reálu?

Čtěte také

Investoři, tedy právě zmíněné společnosti, budou muset podklady předělat. Podle Jiřího Ochetze z představenstva společnosti J&T Real Estate CZ mají firmy zatím krajské vyjádření k dispozici jen krátce a budou se s ním muset nejprve seznámit.

Jiří Ochetz ale zároveň připustil, že bude potřeba připomínky ohledně nedořešené dopravy do projektu zapracovat. Jinými slovy: společnosti potřebují získat od Královéhradeckého kraje vyjádření EIA, aby mohly začít stavět.

Hejtmanství jim kladné stanovisko pravděpodobně nedá, dokud nebude doprava nějak vyřešená a tak se zdá, že to, čeho se obyvatelé Kuklen báli - tedy obchodní centrum bez příjezdových silnic - asi nevznikne.

Čtěte také

Dá se to tedy považovat za konec celé kauzy? Mohou už být v Kuklenách v klidu?

To nedá, zatím se to dá považovat jen za pravděpodobné. Za definitivní to nemůžeme považovat z několika důvodu. Za prvé, společnosti Endeta a J&T Real Estate CZ mohou zkusit předložit dokumentaci znovu bez zásadních úprav s tím, že budou doufat, že menší změny nebo vysvětlení budou ke kladnému stanovisku kraje stačit.

A pokud jde o klid obyvatel Kuklen, tak ti mají ještě jednu obavu. Podle Aleny Nekolové, předsedkyně Komise místní samosprávy, by se také mohlo stát, že se investoři kvůli komplikacím s dopravou rozhodnou plány na výstavbu nového obchodního centra úplně zrušit, pozemky prodají a pak tam, když budu citovat Alenu Nekolovou, může vzniknout něco ještě daleko horšího.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související