Obce Okrouhlá a Kostelní Radouň nechtějí na svém území zásobník zemního plynu

11. červen 2009

Na území Okrouhlé a Kostelní Radouně na Jindřichohradecku by měl vzniknout zásobník pro zhruba 200 milionů metrů krychlových zemního plynu. Stavba by měla být ve stejné lokalitě, ve které se už dříve uvažovala o skladu vyhořelého jaderného paliva.

Rozhodnutí o stanovení průzkumného území už bylo vydáno, jak ale Českému rozhlasu sdělila Ivana Baboučková z ministerstva životního prostředí, zatím není pravomocné. I přesto vzniklo občanské sdružení Za Radouň krásnější, které proti případným průzkumům sepsalo petici.

Důvody, které občany k tomuto kroku vedly, vysvětluje Michal Šimůnek z občanského sdružení Za Radouň krásnější: "V Okrouhlé Radouni před 20 lety skončila těžba uranu, která do obce přinesla velké množství negativních důsledků. Negativům, jako jsou stavební uzávěry, znečištění životního prostředí, velký nárůst dopravy a celková industrializace prostředí, se chceme ubránit a z toho důvodu proti tomu bojujeme."

I písečtí radní nesouhlasí se záměrem krajského úřadu postavit u Smrkovic na okraji města v tomto případě bioplynovou stanici. Písečtí projednali záměr na svém zastupitelstvu, Smrkovičtí na osadním výboru. Shodli se na tom, že bioplyn nepotřebují a nechtějí ani podstupovat rizika s výstavbou a provozem spojená.

"Rada města sděluje, že případná výstavba a provoz bioplynové stanice v dané lokalitě neúměrně zatíží životní prostředí pro obyvatele Smrkovic a sídliště Jih z důvodu vysoké dopravní zátěže a při nesprávných technologických procesech i zápachu. Na tyto dvě skutečnosti nechť je při posuzování záměru kladen důraz," oznámil písecký starosta Miroslav Sládek.

Záporné stanovisko Písku podle starosty Miroslava Sládka znamená, že pokud bude Jihočeský kraj na záměru vybudovat u Smrkovic bioplynovou stanici trvat, bude jej muset podrobně posoudit z hlediska životního prostředí podle pravidel EIA.

autoři: Eva Kadlčáková , hoch
Spustit audio