Obce můžou ještě měsíc žádat o dotaci na opravu bytů a ubytoven. V Libranticích už mají hotovo

1. září 2022 07:53

Obce budou moci ještě další měsíc žádat u Ministerstva pro místní rozvoj o příspěvek na opravu bytů nebo ubytoven pro ukrajinské uprchlíky. Ministerstvo výzvu už podruhé prodlužuje. V Královéhradeckém kraji ji už využily třeba Librantice na Královéhradecku. Teď už je byt hotový a čerstvě v něm noví nájemci.

Čtěte také

Obecní byt v Libranticích na Hradecku je čerstvě po několikaměsíční celkové opravě. Zbývají poslední drobnosti jako třeba právě teď stěhovaný psací stůl.

„No hrozně to vypadalo. Bylo to po keramické dílně, takže tu byly i popraskané zdi, které se musely opravovat, okna se dávala nová,“ popisuje rozsah prací nezávislá librantická zastupitelka Milada Bortlíková.

V neděli se sem tak už mohla nastěhovat paní Ljuba se dvěma dětmi. Z nového bydlení je nadšená. „Dva pokoje, kuchyň. V kuchyni jsou všechny věci, nádobí, všechno.

Dotaci na opravu bytů a ubytoven využili v Libranticích

Z válkou zasažené Ukrajiny rodina do Čech přišla v dubnu. Ljuba říká, že všichni tři do teď bydleli v jednom pokoji u české rodiny ve dvoupokojovém bytě. Kuchyně, záchod a koupelnu měli všichni společnou. Teď mají soukromí ve svém bytě. „Je to tu pěkné.

Až rodina odejde, zůstane byt obci k dalšímu využití

„Myslím si, že jako startovací bydlení nebo byt pro nějakou další mladou rodinu nebo pro důchodce. Tak bych to viděla,“ říká Milada Bortlíková.

Čtěte také

Obec na opravy dostane od Ministerstva pro místní rozvoj 600 tisíc korun, 200 tisíc k tomu dá ze svého. O dotace ale mezi obcemi velký zájem není. Ministerstvo chce rozdělit 900 milionů korun a výzvu teď už podruhé prodlužuje.

„Bylo přijato celkem 154 žádostí za více než 205 milonů korun. Výzva je prodloužena o jeden měsíc, to znamená, že žádosti o dotace jsou přijímány až do konce září,“ říká Vilém Frček, z Oddělení komunikace Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

O příspěvek na úpravu bytů pro ukrajinské uprchlíky zažádal v Královéhradeckém kraji také třeba Broumov nebo Úpice.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související