O víkendu se koná celorepubliková akce Ukliďme Česko. V Krkonoších můžete ale sbírat odpadky už teď

30. březen 2022 09:59

Místní akční skupina Krkonoše už zahájila sběr odpadků v našich nejvyšších horách. S předstihem se tak připojuje k tradiční víkendové celorepublikové akci Ukliďme Česko. Do této ekologické aktivity se už teď mohou zapojit zájemci i z řad veřejnosti. Jakým způsobem, to zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Zájemci mají možnost si vyzvednout odpadkové pytle v infocentru v Lánově. A jaké místo si pro úklid vybere potom už záleží opravdu na každém. Místní akční skupina ale dává různé tipy, na které lokality je dobré se zaměřit. A tak se už několik lidí vydalo sbírat odpadky v blízkosti řek nebo potoků či přímo v místě svého bydliště.

Naplněné pytle odpadky potom nechávají lidé přímo u lánovského íčka, kde také právě aktuálně stojím. Jsou tu tři plné pytle, které budou následně odvezeny do sběrného dvora.

Navíc podle Petry Hartmanové z pořádající společnosti mohou lidé fotografie svých v uvozovkách úlovků poslat na webové stránky MAS Krkonoše a nejaktivnější sběrače bude čekat odměna.

Uklízet se bude hlavně o prvním dubnovém víkendu. Jaká města a organizace na Trutnovsku se k akci Ukliďme Česko připojí?

Hlavní úklid je naplánován na sobotu 2. dubna a akcí je opravdu hodně. Například ve Svobodě nad Úpou se zájemci sejdou už v 9:00 hodin u sokolovny. Tam dostanou rukavice a pytle a vyrazí do terénu. Společný úklid je plánován také třeba pro Trutnováky, připojí se ale také některé školy i školky.

Ukliďme Česko je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky (a dokonce na pár místech mimo ni). Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek v přírodě. Hlavním jarním úklidovým dnem v roce 2022 je sobota 2. dubna. Úklidy ale probíhají průběžně během celého roku.

Někde se začne s úklidem přírody už dříve a to už v pátek 1. dubna. Třeba v Čisté je sraz v 15:30 hodin a účastníci dostanou na památku drobné překvapení. Páteční úklid mají v plánu například i v Horní Kalné, kde se budou čistit zejména příkopy podél silnic.

Kdo se nestihne zúčastnit této akce, bude mít ještě nějakou množnost se do sběru odpadků zapojit?

Čtěte také

Určitě. Na webových stránkách Ukliďme Česko se zájemci mohou v podstatě zaregistrovat a připojit kdykoliv. Velký úklid také plánuje později Správa Krkonošského národního parku a to konkrétně 20. a 21. května. Později z toho důvodu, protože je třeba počkat až zmizí veškerý sníh z Krkonoš.

A tentokrát tato akce bude zaměřena na úklid přírody a sběr odpadků zejména kolem vodních toků.

Na závěr dodám, že letos bude pravděpodobně zájemců hodně, protože do projektu Ukliďme Česko se zapojilo už přes 3000 nahlášených úklidů, což je podstatně víc než za poslední dva roky.

Spustit audio

Související