O tom, jak bude vypadat moderní chirurgický pavilon hradecké nemocnice, je jasno

8. listopad 2017 11:30

Architektonická soutěž na modernizaci chirurgických oborů královéhradecké fakultní nemocnice má vítěze. Ze 17 návrhů odborná porota vybrala návrh brněnského architektonického studia M2AU. Chirurgické centrum bude podle plánů stát téměř 2 a půl miliardy korun a má být jedním z největších v celém Česku.

Do architektonické soutěže se přihlásili i zájemci ze zahraničí, například z Velké Británie, Španělska nebo Švýcarska. Porota posuzovala, jak veliké chirurgické centrum bude fungovat, jak se v něm cítit pacienti a jak se v něm bude pracovat lékařům.

Nakonec vybrala návrh mladých architektů z brněnského studia M2AU. Jeden z nich, Norbert Obršál, vysvětluje, na co kladli největší důraz: „Dům je velmi kompaktní. Takže, jak pacienti, tak persinál, mají krátké vzdálenosti. Jsou na sebe navázaná oddělení. Tedy ja tam daná jasná struktura. Dům se skládá ze tří hlavních celků. Ten nejvíc provozní, který potřebuje být provázený se všemi pavilony, je v přízemí. Tam se nachází vlastně všechny ambulantní provozy."

Na jednom místě bude například 21 operačních sálů nebo 16 oddělení s celkem 420 lůžky. Sály budou mít nejmodernější techniku a nebude chybět ani vybavení pro robotickou chirurgii. Centrum vznikne rozšířením současného Pavilonu Akademika Bedrny a to z toho důvodu, aby byla většina chirurgických oborů na jednom místě.

Vizualizace moderního chirurgického pavilonu hradecké nemocnice

Podle předsedy odborné poroty architekta Zdeňka Zavřela budova do současné nemocnice dobře zapadne: „Ten objekt je velký. Čili bude to hlavní objekt celé nemocnice. Ta byla původně založena na takovém velmi drobném pavilonovém způsobu. Myslím si, že se jim podařilo ten objekt v uvozovkách rozbít do jednotlivých křídel."

Plánovaná velká centralizace má nemocnici přinést úspory a také více zefektivnit léčbu pacientů a to právě tím, že například moderní přístroje budou na jednom místě. V tuto chvíli je známá studiu, následně musí vzniknout projekt, který musí získat všechna povolení a až následně bude nemocnice vybírat stavitele.

Ředitel královéhradecké fakultní nemocnice Vladimír Palička odhaduje, že by stavbaři mohli s prací začít nejpozději v roce 2021: „Postavíme nový pavilon v průběhu roku či roku a půl. Během dalšího roku zrekonstruujeme stávající. A pak to vše propojíme. Stavba by měla trvat maximálně dva až tři roky. Čili řekněme, že v roce 2023 se bude stříhat páska nové budovy."

Téměř 2 a půl miliardy korun za vznik chirurgického centra zaplatí ze 70 procent ministerstvo zdravotnictví, zbytek pak přímo fakultní nemocnice.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související