O stromky z prořezávky byl ve Vrchlabí zájem. Koupí lidé přispěli i na nové sazenice

18. prosinec 2014

Na náměstí ve Vrchlabí si dnes lidé mohli vybrat a koupit vánoční stromek s certifikátem, který dokládá, že byl stromek pokácený s ohledem k přírodě. Zájem byl velký. Pracovníci Krkonošského národního parku prodali během jedné hodiny všech dvě stě stromků. Za získané peníze nakoupí sazenice a v národním parku vysadí stromy nové.

Je krátce po osmé hodině na vrchlabské náměstí už čekají první nedočkavci, kteří přišli pro vánoční stromek. Prodávat se mělo začít úderem deváté hodiny, ale jen co přijelo první auto, lidé se na smrčky doslova vrhli.

„Byli jsme tu o hodinu dříve, ale o hodinu dříve tu byli i lidi, takže nám začali stromky doslova rozebírat z přívěsů,“ popsala pracovnice Krkonošského národního parku Klára Máslová.

Zájem zaskočil i některé nakupující. „Říkala jsem si: Přijedu dřív, bude tady málo lidí, ale nečekaně je tady hodně lidí. Co se dá dělat,“ poznamenala Veronika Štětinová, která si vzala stromky hned dva.

Pokácené stromky neznamenají pro park žádnou zásadní újmu, jedná se vlastně o prořezávku. „Takže to nejsou stromky, které nevypadají nějak extra hezky, ale zato to jsou stromky, které se třeba nehodí do toho místa,“ přiblížila Klára Máslová.

Certifikát neziskové organizace Forest Stewardship Council (FSC) znamená, že stromek pochází z lesů, které jsou obhospodařovány ekologicky šetrným způsobem. „Stromky byly vyřezány v rámci výchovných zásahů, které přispívají ke stabilitě lesa,“ píše se v pozvánce na stránkách KRNAP. Více o certifikátu se lze dočíst na webu FSC zde.

„Je to přímo od krnapáků, tak ti asi vědí, kde mají co řezat,“ podotkl Ondřej Moravec, který si prý na vrchlabské náměstí chodí pro stromek s certifikátem každý rok.

Koupí vánočního stromku lidé zároveň přispěli na krkonošské lesy – výtěžek půjde na nákup a výsadbu nových stromů do krkonošských lesů. „Jedna sazenice stojí přibližně kolem deseti korun,“ přiblížila Klára Máslová.

autoři: Kateřina Kohoutová , kov
Spustit audio