O středočeský projekt vlídné administrativy je velký zájem

26. březen 2003

Projekt elektronické vlídné administrativy (EVA), do něhož je zapojeno 47 středočeských obcí, zaznamenal výrazný zájem uživatelů. Počet lidí, kteří si prohlédli obsah informačních stánků, vzrostl v posledních třech týdnech o 82 procent na 42.500, řekl při dnešní prezentaci v Loučni na Nymbursku ředitel projektu Jiří Kašpar.

Projekt EVA umožňuje komunikaci občana s úřady prostřednictvím speciálních elektronických stánků nebo internetové adresy www.naseeva.cz. V provozu je zatím deset vnitřních a 40 venkovních stánků. Pilotní projekt EVA ověřují středočeské obce a města. V jiných krajích zatím neexistuje. Po vyhodnocení zkušebního provozu systém by mohl být nabídnut i ostatním krajům.

Systém EVA se neustále vyvíjí a reaguje na požadavky uživatelů. Výsledkem je například rozšíření služeb o projekt škola, který umožňuje komunikaci rodičů a školy. Poprvé byl dnes představen právě v Loučni, jeho iniciátorkou je ředitelka místní základní školy Hana Rybková. Rybková upozornila, že komunikace mezi rodiči a školou obecně upadá. "Je to dáno hektickou dobou, kdy každý ukrádá čas, aby zajistil rodinu," konstatovala. Jednou z cest, jak vzájemnou komunikaci obnovit, by mohl být právě systém EVA. S jeho pomocí mohou například rodiče omluvit nepřítomnost dětí ve vyučování, odhlásit jim obědy nebo si vyžádat úkoly pro nemocné ratolesti, naznačila. "Přiveďte tátu a mámu ke stánku," apelovala na žáky. Informace ze stánků EVA mohou obyvatelé získat zdarma.

Spustit audio